Met mijn fiets haal ik iedereen in

Sven Hogenboom (11) heeft een ernstige aangeboren hartafwijking: een congenitaal gecorrigeerde transpositie van de grote vaten.

Sven, wat heb jij?

Ik heb een ziekte aan mijn hart. Hoe het heet, weet ik niet precies. Ik heb een pacemaker in mijn buik zodat ik meer energie krijg en meer dingen kan doen. Zonder dat ding zou ik nu op bed liggen.

Hoe gaat het met jou?

Nu gaat het goed. Ik was eerst heel erg ziek en kon niet zo lang naar school. Ik zat op een school waar allemaal kinderen zitten die iets hebben. Ik zit nu weer op een normale school. Dat is heel fijn, het is dichter bij ons huis. Ik heb er eerder op gezeten en ik vind het daar heel erg leuk.

Vragen de kinderen ernaar?

Nee, niet echt. Ze kennen me en weten wat er was. Maar ik denk dat als ik op een nieuwe school zou komen, ze wel zullen vragen waarom ik ineens naar het ziekenhuis moet.

Als andere kinderen naar mijn litteken vragen, zeg ik meestal dat ik een operatie aan mijn hart heb gehad. Ik vertel ook dat ik een ziekte aan mijn hart heb en dat ik daardoor minder energie heb. Dan begrijpen ze het wel.

Vind je het vervelend als ze ernaar vragen?

Ligt eraan, meestal niet want ik ben er wel aangewend. Maar in het begin dacht ik wel, waarom vragen ze dat. Maar dan vertelde ik het maar gewoon.

Wat vinden je vriendjes van jou?

Ik heb heel goede vriendjes die mij aardig vinden.

Hoe gaat het op school?

Dat gaat wel aardig. Rekenen gaat goed en taal ook. Spelling gaat minder.

En met gymnastiek?

Ik doe met alles mee, behalve wat ik niet kan. Ik doe ook met spelletjes mee. Als ik moe ben, ga ik even rusten. Maar met badminton hoef ik niet te rusten. Ik heb pas geleden mijn arm gebroken en ik kan hem nu nauwelijks meer draaien. Ik kan er niet op steunen, en een koprol maken of zo. Ik fiets op een fiets met een motor, maar ik zit ook nog wel eens op een gewone fiets. Met mijn eigen fiets haal ik de anderen wel in nu!

Ben je anders omdat je veel in het ziekenhuis hebt gelegen?

Dat zou ik niet weten. Ik ben bijna net zo als andere kinderen. Ik heb iets minder energie, daardoor kan ik ook iets minder goed sporten. Maar daar heb ik vrede mee. Ik vind het wel best zo.

Wat vind je leuk om thuis te doen?

Meestal speel ik buiten of een spelletje binnen, achter de computer. Ik zat op scouting en nu op een club in Werkhoven, dat heet Jong Nederland. Daar doen we allemaal spelletjes en zo.

Denk je wel eens aan later?

Nee niet echt. Het gaat zoals het gaat.