Relatie tussen coeliakie en diabetes aangetoond.

Door Roesja van Doorn op 4 februari 2014

Het enzym tTG vormt gluten in bijvoorbeeld brood om tot een stof die een afweerreactie oproept bij mensen met coeliakie. Wetenschappers Menno van Lummel en Bart Roep toonden aan dit enzym ook verantwoordelijk is voor het veranderen van pro-insuline dat in de Eilandjes van Langerhans wordt gemaakt om bloedsuiker te regelen. Hierdoor kan een afweerreactie tegen deze eilandjes ontstaan die leidt tot diabetes type 1. Dit gebeurt vooral als er sprake is van 'eilandjesstress' (bijvoorbeeld door teveel vraag naar insuline, of bij virusinfectie of ontsteking), want dan wordt dit enzym actief.

Het is al langer bekend dat coeliakie vaak voorkomt in combinatie met diabetes type 1. Vijf procent van de patiënten met diabetes type 1 heeft ook glutenallergie. Coeliakie is echter geen complicatie van diabetes type 1: deze twee ziektes komen naast elkaar voor. Ook de volgorde waarin ze optreden is niet altijd hetzelfde: vaak is diabetes de eerste ziekte, soms de coeliakie. Vooral jonge kinderen vormen een risicogroep.

Bron: Gezondheidsnet