Medisch: Fistels

Een fistel is een onnatuurlijke verbinding tussen twee lichaamsholtes of tussen een lichaamsholte en de huid. Een fistel kan ontstaan na een ontsteking, waarbij de ontsteking heeft geleid tot weefselverval en doorbreking van oorspronkelijke structuren. Fistels gaan zelden spontaan dicht.
Bij Crohn kan een ontsteking in de darm zich tot de huid uitbreiden. Uitwendig kan het er bijvoorbeeld uitzien als een abces naast de anus. Na spontane of chirurgische ontlasting (insnijding) kan er een fistel overblijven. Deze fistel vormt een verbinding tussen de darm en de huid, maar kan ook een verbinding vormen met je blaas of je vagina. Hier kan ontlasting door naar buiten komen. Soms lijkt het erop of het fistelwondje is genezen, maar na enige tijd komt er toch weer vuil of vocht uit.

Een fistel kan erg hinderlijk zijn. De uitgang van de fistel naar de huid is bijvoorbeeld niet beschermd door een slijmvlieslaagje, waardoor ontlasting de huid irriteert en deze rood en pijnlijk wordt en kan gaan ontsteken. Wanneer je een fistel hebt die uitkomt in de vagina, kan dit de vagina irriteren. Dit is niet alleen zeer ongemakkelijk en pijnlijk, maar kan ook nog eens gênant zijn. Als je seksueel actief bent, kun je hier problemen mee hebben. Het is dan ook goed om dit met je arts te bespreken.

Medische informatie