Medisch: Medische informatie IBD

IBD is een afkorting van Inflammatory Bowel Disease, wat letterlijk ‘ontstoken darmziekte’ betekent. De ziekte van Crohn en colitis ulcerosa vallen hier onder. IBD is een chronische darmaandoening, dat betekent dat het (nog) niet te genezen is.
Er zijn meerdere factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van de aandoening, zoals erfelijke factoren, immunologische (afweer) en omgevingsfactoren. De genetische invloed bij de ziekte van Crohn lijkt groter dan bij colitis ulcerosa. In Nederland hebben ongeveer 5 van de 100.000 kinderen IBD.

De ziekte van Crohn kan in je hele maagdarmkanaal voorkomen (meestal in het laatste deel van de dunne darm en de dikke darm). Colitis ulcerosa komt alleen voor in je dikke darm (het colon). Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen zich tot de binnenste laag van je darm, het slijmvlies. Ze dringen nooit door de darmwand heen, zoals bij de ziekte van Crohn soms wel kan gebeuren.
Je hebt vooral klachten als diarree, verlies van slijm en bloed bij de ontlasting en vermoeidheid. Bij een heftige vorm kun je ook last hebben van misselijkheid, minder eetlust en soms koorts.
De behandeling bestaat uit voedingstherapie, medicijnen, leefstijladviezen en indien nodig een operatie.

Hieronder is een overzicht van de 10 meest gestelde vragen uit de rubriek veel gestelde vragen (FAQ).

Medische informatie