Een sterk lichaam

Voor sommige kinderen en jongeren met IBD is veel eten een must. De ontstekingen in je darmen vragen veel energie van je lichaam en dat moet je bijhouden. Daarom is het goed om ervoor te zorgen dat je lichaam in een zo optimaal mogelijke conditie verkeert. Daarvoor moet je veel en gezond eten.

Sommige kinderen redden het niet om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, door gewoon te eten. Zij hebben dan extra aanvullingen of supplementen nodig. Supplementen zijn een aanvulling op de normale voeding, geen vervangers! Deze kun je het beste voor het slapen nemen, zodat je de volgende morgen weer gezonde trek hebt in het ontbijt.
IBD kan je maagdarmkanaal flink aantasten. Hierdoor wordt het ook moeilijker voor de darmen om vetten, eiwitten, koolhydraten, vitaminen en andere goede stoffen uit de voeding op te nemen.

Daarom worden kinderen met IBD die minder goed groeien, geadviseerd om 150% van hun dagelijks aanbevolen hoeveelheden in te nemen. Dit kan ook door een aanvulling met energiedranken.
Dit betekent echter niet dat je je dan maar kunt volproppen met burgers, frietjes en frikadellen. Om een gezond lichaam te krijgen en te behouden, met sterke botten is het verstandig gezond te eten.
Kleine maaltijden, met tussendoortjes, kunnen helpen om klachten te verminderen en gezond te eten tegelijk!
Voeding met veel vezels is gezond, maar als je een ontsteking hebt, kun je dat beter niet nemen. Dan is het juist goed om je darmen een beetje rust te geven en voeding te nemen die gemakkelijk te verteren is.

Tips!

Hier zijn een paar goede tips:
  • Maak in een keer een hoeveelheid fruit en groente schoon voor de hele dag en bewaar dat in een afgesloten bakje in de koelkast. Zo kun je de hele dag gemakkelijk iets nemen.
  • Neem altijd iets te eten mee, een boterham, worteltjes, een appel, crackers of een andere snack.
  • Vervang junkfood door gezondere snacks.
  • Varieer veel in verschillende snack
  • Pak je tussendoortjes in een leuke verpakking. Decoreer je broodtrommel met stickers, foto´s of logo´s.
  • Neem ook eens wat voor je vrienden mee!

Als het wat minder gaat..

Bovenstaande tips zijn handig als je IBD in een rustige fase is. Maar als een ontsteking opvlamt, heb je wellicht andere voeding nodig. Je kunt dan vloeibare voeding uit een pakje drinken. Maar soms moet je zoveel pakjes drinken, dat je dat op een dag niet weg krijgt. Dan is enterale voeding of sondevoeding een oplossing. De vloeibare voeding gaat dan via een slang direct je maag of je darmen in. Deze slang gaat via je neus of via de buikwand naar je maag. Deze voeding geeft je darmen iets meer rust. Wanneer je darmen weer herstellen, kun je langzaamaan weer gewone voeding gaan eten.