langerhans2

Nieuwsbericht: Relatie tussen coeliakie en diabetes aangetoond.

Het enzym tTG vormt gluten in bijvoorbeeld brood om tot een stof die een afweerreactie oproept bij mensen met coeliakie. Wetenschappers Menno van Lummel en Bart Roep toonden aan dit enzym ook verantwoordelijk is voor het veranderen van pro-insuline dat in de Eilandjes van Langerhans wordt gemaakt om bloedsuiker te regelen. Hierdoor kan een afweerreactie tegen deze eilandjes ontstaan die leidt tot diabetes type 1. Dit gebeurt vooral als er sprake is van 'eilandjesstress' (bijvoorbeeld door teveel vraag naar insuline, of bij virusinfectie of ontsteking), want dan wordt dit enzym actief.

Het is al langer bekend dat coeliakie vaak voorkomt in combinatie met diabetes type 1. Vijf procent van de patiënten met diabetes type 1 heeft ook glutenallergie. Coeliakie is echter geen complicatie van diabetes type 1: deze twee ziektes komen naast elkaar voor. Ook de volgorde waarin ze optreden is niet altijd hetzelfde: vaak is diabetes de eerste ziekte, soms de coeliakie. Vooral jonge kinderen vormen een risicogroep.

Bron: Gezondheidsnet
Roesjadmin ▪ op 4 februari 2014

Reageren

Om te reageren moet je eerst inloggen. Geen account voor de Cyberpoli? Maak snel een gratis account aan! Je kunt dan ook meepraten in het forum, vragen stellen aan deskundigen en in contact komen met lotgenoten.

Reacties

 • Avatar van Roesjadmin
  Roesjadmin
  op 24 maart 2014
  Hoi Celine,
  Misschien is dit goed om eens na te vragen bij een van de diabetes kinderartsen. Wellicht is het een idee dat je eens getest wordt op Coeliakie als je het idee hebt dat dit mogelijk ook bij jou zo is.
  Groetjes, Roesja
 • Avatar van CelineHallot
  CelineHallot op 24 maart 2014
  Ik heb diabetes en slechte vertering ( geen coeliakie )
  En nierfalen

  Zou dit een mogelijke diagnose kunnen zijn of is er
  Iemand die dit ook heeft en een diagnose heeft ?

  Bij mij vinden ze niet wat er scheelt

Laatste nieuws