Column: Hoe vertel ik mijn vriendje/vriendinnetje wat ik heb?

Met deze vraag heb ik zelf ook een tijd rondgelopen. Aan de buitenkant is vaak niet te zien waar jijzelf last van hebt. Dit kan heel vervelend zijn vooral als andere kinderen gaan oordelen over de situatie. Dit heb ik zelf ook meegemaakt, er werden dingen verteld over mij die helemaal niet klopten. Dit was voor mijzelf natuurlijk heel vervelend, nu ben ik misschien gemiddeld iets ouder dan jullie maar ik denk dat jullie zelf in dit verhaal wel iets herkennen.
Ik heb het aan mij vriendinnen stuk voor stuk verteld wat er nou met mij aan de hand was. De een snapte het wel, de ander interesseerde het niet zo. Dit onderscheid wel wie je echte vriendinnen zijn en wie niet.
Als ik het overnieuw zou moeten doen, zou ik denk ik een soort spreekbeurt houden voor de klas. Op deze manier kun je aan de hele klas vertellen wat er met je aan de hand is en op deze manier krijgt iedereen meteen een beeld van je ziekte.
Tegenwoordig zit ik op de universiteit. Hier heb ik ook al een aantal leuke meiden leren kennen. Ik heb ze bijna gelijk verteld wat ik had. Gelukkig begrepen ze het en met introductiekamp vroegen ze me elke keer of het nog wel goed ging. Ik heb hier ook Melanie leren kennen, zij is ervaringsdeskundige bij coeliakie. Doordat ik haar vertelde wat ik had kwamen we erachter dat we allebei glutenvrij moeten eten. Zo zie je dat er voordelen zijn als je aan mensen vertelt wat er met je aan de hand is!
Naar mijn mening kun je als beste het gewoon aan je vriendjes/vriendinnetjes vertellen. Zo weten zij ook waar jij last van hebt als je je niet zo lekker voelt en je eventueel hierbij helpen.
Als jullie hier verder nog een vraag over hebben dan zou ik het heel leuk vinden als je die aan mij stelt want ik wil jullie graag helpen!
IBDChanine ▪ op 1 oktober 2011

Reageren

Om te reageren moet je eerst inloggen. Geen account voor de Cyberpoli? Maak snel een gratis account aan! Je kunt dan ook meepraten in het forum, vragen stellen aan deskundigen en in contact komen met lotgenoten.

Reacties

 • Avatar van tammy78
  tammy78 op 2 juni 2012
  heey Chanine

  ik ben een ouder van een dochter die ook een hartafwijking heeft wek wat jonger dan jij bent maar her ken wel veel van jou me dochter word binen kort 5 jaar en ook wok hebben dat mensen soms een verkeerde oordeel maken onze donter lindsey is aan de buiten kant oke maar haar hartje niet ze is door haar hartje snler moe en kan niet alles wat ander kinds kunen en ook ik weet als ouder dat mensen hun oordeel te snel maken maar een ding als je ditleest is het zooon erkening
 • Avatar van sammii1998
  sammii1998 op 4 oktober 2011
  ik zit nu op het middelbaar hoe dan ?

Over Chanine

foto
Hoi allemaal!

Ik ben Chanine. Ik heb sinds mijn 15e de ziekte van Crohn, in het begin moest ik nog wel even wennen aan het idee dat ik deze ziekte had en was het voor mij ook wel erg moeilijk. Want dan wil je bijvoorbeeld een keer leuke dingen gaan doen en dan kun je niet omdat je te moe bent of buikpijn hebt. Maar gelukkig heb ik een leuke vriend en een leuk stel vriendinnen die het begrijpen.

Ik heb in 2016 de studie Mondzorgkunde afgerond. Momenteel ben ik werkzaam in een hele gezellige tandartsenpraktijk als Mondhygiënist. Het werk is erg afwisselend en uitdagend.

Mijn hobby’s zijn: tennis, hardlopen, skiën, afspreken met vriendinnen, shoppen en uitgaan.

Dit is mijn verhaal in het kort, als je vragen hebt dan mag je ze gerust stellen, ik zal proberen ze zo snel mogelijk te beantwoorden. Of als je natuurlijk gewoon met mij wilt praten over iets kan dat ook!

Columns