Medicijn voor Crohn en Colitis nu ook beschikbaar voor kinderen

Door Roesja van Doorn op 17 april 2012

'Kinderen en jongeren met een ernstige vorm van colitis ulcerosa stranden tot dusver in het behandeltraject als gangbare behandelingen niet werken', legt Dr. Hankje Escher uit. 'De meeste patiënten zijn ouder dan 12 jaar en kunnen door deze chronische darmontsteking last hebben van buikkrampen en moeten ze vaak naar de WC door frequente bloederige diarree. Verder zijn ze vaak moe en kan er sprake zijn van gewichtsverlies, slechte groei en vertraagde puberteitsontwikkeling.'

Infliximab is een medicijn dat ingezet mag worden bij volwassen patiënten met colitis ulcerosa die niet voldoende reageren op de gangbare behandelingen of deze behandelingen niet verdragen. In Nederland zijn er naar schatting ca. 30.000 patiënten met colitis ulcerosa, waarvan ongeveer een kwart voor het eerst last van de ziekte krijgt op jonge leeftijd (in de leeftijdscategorie 6 tot 17 jaar). 'Vergeleken bij volwassenen is de ziekte bij kinderen en jongeren vaak uitgebreider, ernstiger, en dus ook moeilijker te behandelen', vertelt Dr. Escher.

Om het medicijn voor kinderen beschikbaar te maken, heeft MSD - het farmaceutisch bedrijf dat infliximab op de markt brengt - geïnvesteerd in een kostbare registratiestudie. Wereldwijd hebben 23 ziekenhuizen aan deze studie meegedaan (in de VS, Canada, België en Nederland), waarbij de studie in Nederland onder leiding stond van Dr. Hankje Escher. In totaal zijn zestig kinderen met een ernstige vorm van colitis ulcerosa, die niet voldoende reageren op eerdere gangbare behandelingen, met infliximab behandeld. De resultaten zijn zo positief, dat de Europese Commissie goedkeuring heeft gegeven voor toepassing van het medicijn bij kinderen.

In Nederland zijn er naar schatting 750 kinderen met colitis ulcerosa en er komen er per jaar ca. 250 kinderen bij die aan inflammatoire darmziekten lijden (waaronder colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn).

bron: Gezondheidsplein.nl