Column: December: tijd voor cadeaus.... en zorgverzekeringen

Het is weer december. Tijd voor het vieren van Sinterklaas, uren in de keuken staan voor een heerlijk kerstdiner en knallend het jaar eindigen met vuurwerk. Een heerlijke maand vol familie, kou en hopelijk sneeuw, wat natuurlijk altijd een verrassing is in Nederland. Wat ook een verrassing is, is hoeveel veranderingen er in het nieuwe jaar weer gaan komen in de zorgverzekering. Is de fysiotherapie nog wel onbeperkt? Kan ik mijn pedicurekosten nog wel declareren? Hoeveel meer ga ik betalen? Allemaal vragen. Ook staat december in het teken van alle zorgverzekeringen checken en zo weer tot een goede keus proberen te komen. De zorg is duur, zeker voor een reumapatiënt. We hebben met zoveel zorgverleners te maken, dat we eigenlijk een reuma-verzekering op maat zouden moeten hebben. Maar dat is alleen maar doemdenken.

Soms maak ik me best weleens zorgen over ons dure zorgstelsel in Nederland. Er draait nu een voorstelling, ‘De Verleiders Slikken en Stikken’, in de theaters. Vijf acteurs nemen met het publiek een kijkje in de huidige zorg, inclusief cijfers over dure geneesmiddelen en gespreksvoering met de dokter. Wat blijkt: dure medicijnen zijn vaak onbereikbaar, zelfs als deze de juiste keus zijn voor een patiënt. Onbereikbaar voor een niet gecontracteerd ziekenhuis, maar ook als er een goedkoper middel gegeven kan worden. Is dit dan net zo effectief? Dat vragen de zorgverleners zich af, zij willen immers het beste voor een patiënt. Zorgverleners staan in tweestrijd. Aan de ene kant is er de patiënt, welke ze verplicht zijn om goede en maximale zorg aan te verlenen en de farmaceuten, welke ook steeds meer invloed krijgen. Ik gebruik biologicals, die erg duur zijn. Ongeveer 1200 euro per injectie, zo’n 13000 euro per jaar. Wat een bedrag! Ik hoop dat in het huidige zorgstelsel daar ruimte voor blijft en dat ik optimaal kan genieten van een reuma zonder al te veel klachten.

Natuurlijk is er ook verdeeldheid onder mensen, maar ook onder artsen over de biologicals. Zo mocht ik vorige week maandag, op uitnodiging van ReumaUitgedaagd, samen met een andere dame met reuma en een reumatoloog bij de radio komen praten over mijn ervaring met reuma, jong zijn en de training ReumaUitgedaagd. Wat is reuma nu eigenlijk en wat heeft het voor invloed op je leven? Ook kwam de vraag: wat kun je er zelf aan doen en is de reguliere behandelwijze wel zo goed als wij allemaal denken? Reumatoloog prof. dr. Rasker heeft een boek uitgebracht, in samenwerking met het Reumafonds, over alternatieve geneeswijzen bij reuma. Iets waar ik ver vanaf sta, omdat ik vertrouw op mijn reguliere behandeling. Maar er zijn ook mensen die wel alles aangrijpen om naast de reguliere behandeling op de alternatieve tour te gaan. Iets voor jou en nieuwsgierig naar de radio-uitzending?
Hierbij de link
Jeugdreuma e.a.Pauline ▪ op 6 december 2016

Reageren

Om te reageren moet je eerst inloggen. Geen account voor de Cyberpoli? Maak snel een gratis account aan! Je kunt dan ook meepraten in het forum, vragen stellen aan deskundigen en in contact komen met lotgenoten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Over Pauline

foto
Hoi!

Mijn naam is Pauline en ik werk als dokterassistente in een huisartsenpraktijk. Sinds mijn 2e jaar heb ik jeugdreuma. Poly-articulaire JIA, dat is jeugdreuma in meer dan 5 gewrichten. Ik slik dagelijks medicijnen en heb 1x in de week een injectie. Buiten dat alles ben ik dol op mijn vriend, geniet ik van mijn werk, doe ik leuke dingen met vriendinnen, zoals naar concerten of lekker een meidenavond met thee én een goede film en heb ik een fijne familie! Ik ga graag naar het theater, bioscoop, uit eten, bovenal; genieten van het leven, ondanks bewuste keuzes die ik moet maken en omdat ik jeugdreuma in m'n leven moet passen. Ik probeer altijd positief te blijven en als dingen niet lukken/kunnen, te kijken naar wat wel kan.

Als je meer van mij wilt weten, klik dan op de volgende link: www.rijndam.nl/pauline.

Heb je vragen of zin om te kletsen? Stuur een berichtje, ik hoop dat ik je, vanuit mijn ervaring, kan helpen!

Groet,
Pauline

Columns