pillen2

Nieuwsbericht: Langwerkend hiv medicijn stapje dichterbij

Wetenschappers zoeken al jaren naar mogelijkheden om de behandeling van hiv minder intensief te maken. Want iedere dag veel medicijnen moeten innemen, dat is niet altijd gemakkelijk. Zeker niet als je je niet ziek voelt. In Nederland neemt de meerderheid van de patiënten trouw iedere dag zijn medicatie, maar voor sommige groepen, zoals jongeren tussen de 15 en 25 jaar (met name in Afrikaanse landen) is dat moeilijker.
Onderzoekers in Amerika hebben een groep van 13 apen met de dierlijke variant van hiv genomen en gaven deze dieren een combinatie van immuunsysteem versterkende middelen. Na de behandeling bleek bij de helft van de dieren het virus gedurende een half jaar tot meer dan een jaar volledig te zijn verdwenen!
Dit is een belangrijke stap in het onderzoek, juist omdat het lichaam zelf de strijd aan gaat met het virus.
Er moet nog veel onderzoek gedaan worden, maar de onderzoekers denken dat een langwerkend medicijn, in de vorm van een pil of een prik, binnen enkele jaren beschikbaar kan zijn!

Voor die tijd is er misschien al wel een ander geneesmiddel beschikbaar dat niet dagelijks genomen hoeft te worden, een langactief geneesmiddel dat langzaam de werkzame stof afgeeft om het virus aan te vallen. Dat wordt nu al op mensen getest.

Bron: de Volkskrant 14-03-2017
HIVRoesjadmin ▪ op 14 maart 2017

Reageren

Om te reageren moet je eerst inloggen. Geen account voor de Cyberpoli? Maak snel een gratis account aan! Je kunt dan ook meepraten in het forum, vragen stellen aan deskundigen en in contact komen met lotgenoten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Laatste nieuws