Je browser ondersteund deze animatie niet.

Systemen

De Cyberpoli groeit. We zorgen voortdurend voor updates en ook komen er steeds nieuwe aandoeningen bij. Daarmee wordt het steeds duidelijker hoe zeer al die verschillende aandoeningen eigenlijk met elkaar verbonden zijn. Hoe al die, hormonen, chromosomen en orgaansystemen op elkaar inwerken en elkaar beïnvloeden, willen we je graag laten zien. Zodat je nog gemakkelijker je weg vindt op de Cyberpoli en je nog meer uit je bezoek kunt halen.

Onderwerpen

Voor een algemeen beeld over het lichaam en aandoeningen kan je doorklikken op deze onderwerpen.

Bloed

Bloed is het transportsysteem van je lichaam. Het stroomt door je hele lichaam en zorgt voor de aan- en afvoer van onder andere zuurstof, voedings- en afvalstoffen. Maar bloed zorgt voor nog veel meer: het zorgt ervoor dat je temperatuur op peil blijft, je een korstje kunt maken als je een wond(je) hebt en het kan schadelijke stoffen en ziekteverwekkers onschadelijk maken.
Meer lezen over bloed

Chromosomen

In iedere cel van je lichaam zitten chromosomen. In deze chromosomen ligt je DNA of erfelijk materiaal opgeslagen, dat bepaalt hoe je eruitziet en hoe je lichaam werkt. Chromosomen zijn opgebouwd uit kleine stukjes DNA die een vaste plek op het chromosoom hebben, zo’n klein stukje DNA noemen we een gen.
Meer lezen over chromosomen

Skelet

Je skelet bestaat uit botten. Sommige daarvan zijn verbonden door een gewricht, bijvoorbeeld je armen, je benen of je vingers.
Meer lezen over skelet

Organen en orgaanstelsels

In ieder lichaam zitten verschillende organen die allemaal een eigen functie hebben. Ze werken samen en beïnvloeden elkaar, zodat je lichaam goed kan werken en je gezond blijft.
Meer lezen over organen en orgaanstelsels

Hormonen

Hormonen zijn stoffen die je lichaam zelf aanmaakt. Ze zijn onmisbaar voor je ontwikkeling en je dagelijks functioneren. Je lichaam maakt veel verschillende soorten hormonen, zoals het schildklierhormoon of geslachtshormonen zoals testosteron en oestrogeen.
Meer lezen over hormonen

Hersenen en zenuwstelsel

Je hersenen zitten in je hoofd. Via je ruggenmerg zijn ze verbonden met een uitgebreid netwerk van zenuwen, dat door je hele lichaam loopt, het perifere zenuwstelsel. Je hersenen en je ruggenmerg vormen samen het centrale zenuwstelsel
Meer lezen over hersenen en zenuwstelsel

Immuunsysteem

Je immuunsysteem beschermt je tegen indringers zoals bacteriën en virussen, zodat je niet ziek wordt. Het is een heel slim systeem dat vreemde stoffen die je lichaam binnendringen kan herkennen, aanvallen en uitschakelen.
Meer lezen over immuunsysteem

Divers

Er zijn ook aandoeningen of ziekten die lichamelijke en/of geestelijke klachten geven zonder dat er een oorzaak wordt gevonden.
Meer lezen over divers