Ophalen of snuiten?

Door Roesja van Doorn op 2 oktober 2012

Het slijmvlies in je neus produceert altijd een beetje slijm om je neus vochtig te houden en te beschermen. Via je keel komt het in je maag terecht, waar het samen met je voedsel verwerkt wordt. Omdat het snotnormaal zo waterig is, merk je daar niets van. Pas als je als gevolg van een verkoudheid of allergie dikker of meer snot aanmaakt, krijg je last van het groenige goedje. Van te veel slijm in je neus ga je namelijk snotteren.

Snuiten
Het lijkt misschien logisch om je snot kwijt te raken door het naar buiten te werken. Even flink snuiten en je bent je loopneus in ieder geval tijdelijk kwijt. Toch is dat niet de beste manier. Als je hard snuit, verhoog je daarmee de druk in je neus. Vanuit je neus lopen er kanaaltjes naar verschillende holtes in je schedel. Tijdens het snuiten pers je dus snot waarin virussen zitten naar deze holtes, waardoor ze kunnen ontsteken.
Als je toch je neus wilt snuiten, zet dan niet te veel druk. Gebruik telkens een schoon, papieren zakdoekje. Snuit niet je hele neus ineens leeg, maar blaas zachtjes eerst via het ene neusgat en dan via het andere.

Ophalen
Je neus ophalen brengt minder risico’s met zich mee. Door je snot op te snuiven, zuig je het slijm en snot juist uit je holtes. Zo verklein je je kans op een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking. Eenmaal in de maag beland, maakt je maagzuur de virussen en bacteriën die in je snot zitten onschadelijk. Maar, haal je snot op met beleid, anders beschadig je je neus.

Loopneus stoppen
Een verkoudheid gaat vanzelf weer over en daarmee stopt ook je neus met lopen. Medicijnen heb je niet nodig. Antibiotica helpen niet, want die werken alleen tegen bacteriën en niet tegen de virussen die een verkoudheid veroorzaken. Als je naast het snotteren soms last hebt van een verstopte neus, kunnen stomen, neusspray en neusdruppels je klachten verlichten.
Een langdurige loopneus wordt vaak veroorzaakt door een overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. Zo kun je gaan snotteren als je allergisch bent voor pollen, huisstofmijt of huidschilfers van dieren. Je neusslijmvlies kan ook reageren op temperatuursverandering, bepaalde medicatie, inspanning, rook, alcohol en bepaalde geurtjes. Probeer prikkels waarvan je weet dat ze een loopneus opleveren te vermijden. Soms kan een bloedonderzoek uitwijzen voor welke stoffen je allergisch bent.

Bron: Artsennet