Astma

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Als je een astma-aanval hebt zijn je luchtwegen vernauwd waardoor je moeilijk kunt ademhalen. De klachten die erbij horen zijn benauwdheid, hoesten en piepen.

Medische informatie

Een vraag stellen over Astma? Er zitten 10 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Astma kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Veelgestelde vraag:
Wat is piepen of wheezing?

Met piepen wordt een piepende ademhaling bedoeld. In het Engels heet dit wheezing. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen piepen bij de inademing en piepen bij de uitademing. Het piepen bij de inademing wordt namelijk veroorzaakt door een vernauwing in de hoge luchtwegen, zoals een zwelling van het slijmvlies in de bovenste luchtwegen door een virale infectie. Piepen bij de uitademing wordt veroorzaakt door een vernauwing in de lage luchtwegen, zoals veroorzaakt door bronchiale hyperreactiviteit.

Veelgestelde vraag:
Hoe behandel je astma?

De behandeling van astma is voor bijna niemand gelijk doordat de klachten per persoon, seizoen en levensfase kunnen veranderen. Naast de behandeling met medicijnen kun je zelf ook je best doen de klachten te beperken. Er is een verschil tussen een onderhoudsbehandeling, gericht op het voorkomen van een aanval, en een acute behandeling om een aanval van benauwdheid te bestrijden.

Misschien weet je al dat bepaalde situaties een aanval van benauwdheid kunnen uitlokken. Een rokerige ruimte of de aanwezigheid van huisdieren of stof. Niet iedereen zal van hetzelfde benauwd worden, maar voor bijna alle patiënten met astma werken de volgende maatregelen;
• niet roken in huis of in de auto (link naar preventie),
• het huis zo veel mogelijk allergeenvrij maken bij aangetoonde allergieën (huisstofmijt, huisdieren) (link naar preventie).

Veel ziekenhuizen hebben een longverpleegkundige voor begeleiding en adviezen, over saneren, inhalatietechnieken, roken en nog veel meer. De maatregelen werken alleen als ze ook allemaal uitgevoerd worden. Als je het huis saneert terwijl er doorgerookt wordt, zal dat geen positief effect hebben op astma.

Laatste nieuws

  • Vapen zorgt voor schade aan het brein

    Vapen zorgt voor schade aan het brein

    Noor Rikkers kinderlongarts, niet praktiserend, zet zich in voor een nicotinevrije samenleving voor kinderen.
  • Cyberpoli op de radio!

    Cyberpoli op de radio!

    Op dinsdag 3 september was Michel Weijerman, directeur van Artsen voor Kinderen, te gast bij het radioprogramma 'Haags Bakkie' op DHFM om te vertellen over de Cyberpoli.
  • Aanpak huilbaby's st Antonius ziekenhuis genomineerd als Zorgvernieuwer van het Jaar!

    Aanpak huilbaby's st Antonius ziekenhuis genomineerd als Zorgvernieuwer van het Jaar!

    Het St Antonius ziekenhuis heeft een nieuwe aanpak voor ouders en huilbaby’s. Deze baby’s en hun ouders krijgen hierdoor sneller hulp die ze zo nodig hebben. Voor deze aanpak is het ziekenhuis genomineerd als VGZ Zorgvernieuwer van het Jaar! Een prijs voor een innovatie uit de zorg met een bewezen resultaat: het is beter voor de patiënt en kost minder. En de Cyberpoli is onderdeel van die aanpak!

In the spot:
Op eigen benen

De website www.opeigenbenen.nu is een initiatief van het Lectoraat Transities in Zorg, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam. De website is voortgekomen uit het onderzoeksprojecten van "Op Eigen Benen" en in samenwerking met TransitieNet. Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg.

Lees verder