Thalassemie

De ziekte thalassemie ontstaat als er door een erfelijke aanleg onvoldoende hemoglobine wordt aangemaakt. Hemoglobine is het onderdeel van de rode bloedcel dat zuurstof vervoert en daardoor belangrijk is voor je lichaam en gezondheid. De twee belangrijkste vormen van thalassemie zijn bèta-thalassemie en alpha-thalassemie. Beide ziektes kun je in erge of minder erge mate hebben.

Medische informatie

Een vraag stellen over Thalassemie? Er zitten 7 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Thalassemie kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Veelgestelde vraag:
Bij wie komt thalassemie voor?

De ernstigere vormen van bèta-thalassemie en alpha-thalassemie komen vooral voor bij mensen uit het gebied rondom de Middellandse zee, het Midden-Oosten en delen van Azië. Ook in Afrika komt het veelvuldig voor, hoewel vaak milder. Thalassemie komt bij mannen en vrouwen evenveel voor.

Interview:
Laat je niet tegenhouden

manuel_intvw

Manuel (23) heeft thalassemie bèta major.

Lees verder

Interview:
Ik heb twee gezonde kinderen

umit_intvw

Umit (37) heeft ß thalassemie major. Hij werkt sinds 3 jaar in een kringloopwinkel.

Lees verder

Laatste nieuws

In the spot:
Op eigen benen

De website www.opeigenbenen.nu is een initiatief van het Lectoraat Transities in Zorg, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam. De website is voortgekomen uit het onderzoeksprojecten van "Op Eigen Benen" en in samenwerking met TransitieNet. Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg.

Lees verder