Vroeggeboorte (late gevolgen)

Als je te vroeg geboren bent, is het belangrijk dat je groei en ontwikkeling goed in de gaten worden gehouden. Na ontslag uit het ziekenhuis word je regelmatig gecontroleerd. Dat noemen we follow-up. Kleine en grote problemen kunnen vroeg worden opgespoord, zodat je de juiste ondersteuning, begeleiding of behandeling krijgt. Zo kun je je zo goed mogelijk ontwikkelen.

Soms wordt pas later in je leven duidelijk wat de gevolgen zijn van die problemen, welke problemen je nog hebt en welk effect ze hebben op je dagelijks leven. Dit noemen we de late gevolgen. We pleiten er dan ook voor de follow-up zo lang mogelijk voort te zetten, bijvoorbeeld tot voorbij je achttiende levensjaar.

Medische informatie

Een vraag stellen over Vroeggeboorte (late gevolgen)? Er zitten 8 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Vroeggeboorte (late gevolgen) kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Interview:
Ultieme bonding is je kind voelen, aanraken, huid-op-huidcontact

Anne Marie Enneking-Louwerse is kinderverpleegkundige met opleiding IC Neonatologie. Zij heeft lang op de NICU van het UMC Utrecht/WKZ gewerkt. Dertien jaar geleden kreeg zij zelf een kind dat met 25 weken te vroeg geboren werd.

Medische informatie:
Leven na een vroeggeboorte

Als je te vroeg geboren bent, zijn er nogal wat factoren die bepalen hoe jouw start is, hoe jouw verblijf op de afdeling Neonatologie of NICU zal zijn en hoe je je verder gaat ontwikkelen.

Interview:
Klein Meisje Maakt een Reisje

Amber (24) is met 24 weken en 6 dagen geboren met een geboortegewicht van 600 gram. Haar eerder geboren tweelingbroertje overleed na vier dagen aan een hersenbloeding.

Steun

De Cyberpoli Vroeggeboorte (late gevolgen) is mede mogelijk gemaakt door de Janivo stichting.
Naar de website

Laatste nieuws