Intersekse en DSD

Mensen verschillen ook van elkaar door hun geslacht. Er zijn mannen en vrouwen, maar ook andere geslachtelijke ontwikkelingen zijn mogelijk. En ook hier geldt dat we die verschillen niet altijd kunnen zien. Soms passen je uiterlijke kenmerken bij het mannelijke of vrouwelijke geslacht, maar je inwendige kenmerken niet. En soms passen je uiterlijke kenmerken noch bij het mannelijke noch bij het vrouwelijke geslacht. We spreken dan over variaties in de geslachtelijke of geslachtschromosomale ontwikkeling. Er zijn veel variaties mogelijk en ze ontstaan tijdens de zwangerschap bij de ontwikkeling van het embryo. Je wordt er dus mee geboren. Als je een variatie in je geslachtelijke of geslachtschromosomale ontwikkeling hebt, spreken we van DSD (disorder/differences in sex development), en soms van intersekse.

Medische informatie

Een vraag stellen over Intersekse en DSD? Er zitten 12 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Intersekse en DSD kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Interview:
Er is meer dan de klassieke verdeling man en vrouw

Hedi Claahsen is kinderendocrinoloog in het UMC St Radboud in Nijmegen.

Interview:
Ik mocht er met niemand over praten

Marleen (26) heeft een vorm van DSD, het compleet androgeenongevoeligheidssyndroom.

Interview:
Ik heb nog steeds een kinderwens

Nienke (23) heeft het compleet androgeenongevoeligheidssyndroom (CAOS)

Interview:
Wij zijn er heel open over

Andrea (48) is de moeder van Inge met partiële XY gonadale dysgenesie.

Laatste nieuws

In the spot:
Tot mijn kind zelf kan kiezen

rutgers_verhalenbundel

Verhalenbundel met ervaringsverhalen van ouders met een kind met een vorm van intersekse DSD.

Lees verder