Buikpijn

Buikpijn komt vaak voor bij kinderen en jongeren. Buikpijn kan door verschillende oorzaken ontstaan en voor iedereen anders aanvoelen. En waar de buikpijn vandaan komt, is ook niet altijd even duidelijk.

Soms is de oorzaak organisch (lichamelijk), dan heb je bijvoorbeeld een probleem met je darmen of met je stofwisseling. Maar meestal (in 90% van de gevallen) wordt er geen organische oorzaak gevonden. We spreken dan van functionele buikpijn.

Typisch voor functionele buikpijn is dat het komt en gaat. Je kunt er heel lang last van hebben, maanden en soms zelfs jaren. Ook is er geen organische oorzaak, ontsteking of ander probleem gevonden dat je klachten kan verklaren.

Medische informatie

Een vraag stellen over Buikpijn? Er zitten 5 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Buikpijn kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Interview:
Je darm en je brein staan met elkaar in verbinding

intvw_marcbenninga

Marc Benninga is hoogleraar kinderarts maag-darm-leverziekten in het Emma Kinderziekenhuis, Amsterdam UMC. Hij behandelt o.a. kinderen met functionele buikpijn.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Wat kun je aan functionele buikpijn doen?

Als de dokter denkt dat je functionele buikpijn hebt, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Allereerst kan een goede uitleg je geruststellen, wat een positief effect heeft op je klachten. Als je meer weet over het belang van een goede leefstijl (hoeveel je beweegt, hoeveel en wanneer je slaapt, wat je eet en drinkt) en de omstandigheden die je stress geven, kun je bepaalde dingen aanpassen of veranderen, waardoor je klachten minder worden.

Laatste nieuws