Veelgestelde vraag
Welke behandeling is mogelijk bij de ziekte van Crohn?

Welke behandeling je krijgt, hangt af van hoe ernstig je klachten en afwijkingen zijn en in welke fase je zit. Je kunt in een actieve fase van de ziekte zitten: je hebt ontstekingen en afwijkingen in je maag-darmkanaal en je hebt last van de ziekte. Je kunt in een rustige fase van de ziekte zitten: je hebt (bijna) geen ontstekingen en je darmwand is rustig. Deze fase noemen we ook wel remissie. Als je in remissie bent en de ontstekingen in je maag-darmkanaal worden weer actief, dan noemen we dat een exacerbatie of opvlamming. Je zit dan weer in een actieve fase van de ziekte.

In een actieve fase is behandeling en bestrijding van de ontstekingen nodig. In deze fase krijg je een inductiebehandeling. Als de ontsteking niet zo ernstig is, kun je met voedingstherapie beginnen, zodat je darmwand tot rust kan komen en zich kan herstellen. Dat duurt meestal zo’n zes tot acht weken. De tekorten aan voedingsstoffen, mineralen en vitamines worden ook aangevuld, zodat de rest van je lichaam zich ook kan herstellen. En dat is weer gunstig voor je gewicht en je lengtegroei. De voeding kun je via een neussonde krijgen of zelf drinken, het is vloeibare voeding die speciaal is samengesteld op jouw behoefte. Een diëtist begeleidt jou hierbij. Om je darm volledig rust te geven, mag je daarnaast niets anders eten en drinken behalve water. Hoelang dit duurt en wanneer je weer gewoon via je mond mag eten, is afhankelijk van hoe het met je gaat.

Tijdens de inductiebehandeling kun je ook het medicijn azathioprine krijgen, zodat het effect van de voedingstherapie zo lang mogelijk duurt. Tijdens de onderhoudsbehandeling wordt het medicijn dan doorgezet, waardoor de kans op nieuwe ontstekingen (exacerbatie) kleiner wordt. Als je veel last hebt van de bijwerkingen van azathioprine, dan kun je methotrexaat als alternatief krijgen.

Als na twee tot drie weken inductiebehandeling je darm niet rustig wordt en de ontstekingen niet verdwijnen, krijg je prednison. En als dat niet helpt, dan kan gestart worden met infliximab of een andere TNF-blokker. Steeds vaker geven we infliximab als eerste behandeling en niet voedingstherapie, zeker bij patiënten die een risico hebben op gecompliceerde ziekte (zie boven). Als je last hebt van een fistel bij je anus starten we altijd met infliximab in plaats van met voedingstherapie of prednison. Soms werkt infliximab na een tijdje minder goed, dat kan doordat je antistoffen bent gaan aanmaken tegen het middel. Het medicijn dat je dan als alternatief kunt krijgen is adalimumab.

In een rustige fase is de behandeling gericht op het voorkómen van nieuwe ontstekingen. Als het ziekteproces onder controle is, noemen we dit ook wel ‘in remissie is’. Je krijgt dan een onderhoudsbehandeling. Zo krijg je niet opnieuw ontstekingen en afwijkingen (een exacerbatie), is de kans op complicaties kleiner en kan jouw verdere ontwikkeling (groei, puberteitsontwikkeling) zo gunstig mogelijk verlopen. De medicijnen die je tijdens je onderhoudsbehandeling moet gebruiken, zoals azathioprine of mercaptopurine, heb je al sinds de inductiebehandeling. Als het moeilijk is om de ontstekingen onder controle te krijgen of als ze regelmatig terugkomen, dan kun je een biological zoals infliximab krijgen. Dit wordt als infuus eerst drie keer achter elkaar gegeven in een periode van zes weken en daarna wordt het elke twee maanden. Als infliximab minder goed werkt, doordat je antistoffen tegen het medicijn gaat aanmaken, dan kun je als alternatief het middel adalimumab krijgen.

Ook interessant