Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Wat is de ziekte van Von Willebrand thumbnail

Wat is de ziekte van Von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand, ook wel Von Willebrandziekte of Von Willebrand Disease (VWD) genoemd, is een stollingsziekte waarbij je bloed minder goed stolt. Dat komt omdat je te weinig of een niet goed werkende Von Willebrandfactor (VWF) hebt, een belangrijke stollingsfactor.

Bloedstolling thumbnail

Bloedstolling

Bloedstolling is heel belangrijk, het zorgt ervoor dat een bloeding stopt. Als een bloedvat beschadigd raakt, kan er een gat of scheur in de vaatwand komen, waardoor er bloed naar buiten stroomt.

Wat gaat er mis bij een tekort aan Von Willebrandfactor? thumbnail

Wat gaat er mis bij een tekort aan Von Willebrandfactor?

Bij de ziekte van Von Willebrand (VWD) verloopt het eerste deel van de bloedstolling (de primaire bloedstolling) niet goed. Als een bloedvat beschadigd raakt komt het subendotheel (de middelste laag van de vaatwand) in aanraking met het bloed.

Hoe vaak komt de ziekte van Von Willebrand voor? thumbnail

Hoe vaak komt de ziekte van Von Willebrand voor?

De ziekte van Von Willebrand is de meest voorkomende stollingsstoornis. Ongeveer één op de honderd mensen in Nederland heeft waarschijnlijk de ziekte.

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening, wat houdt dat in? thumbnail

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke aandoening, wat houdt dat in?

Een erfelijke aandoening wordt van ouder op kind doorgegeven, je hebt de ziekte dus al bij je geboorte.

De diagnose ziekte van Von Willebrand thumbnail

De diagnose ziekte van Von Willebrand

Het moment waarop de diagnose de ziekte van Von Willebrand bij kinderen wordt gesteld kan verschillen. Hoe duidelijker de klachten, hoe eerder er aan een stollingsstoornis wordt gedacht.

Waar kun je last van hebben? thumbnail

Waar kun je last van hebben?

Niet iedereen heeft evenveel last van bloedingen bij de ziekte van Von Willebrand, de een heeft er dus meer last van dan de ander. De hoeveelheid VWF in je bloed en de werking ervan is namelijk voor iedereen anders.

Hoe wordt de ziekte van Von Willebrand behandeld? thumbnail

Hoe wordt de ziekte van Von Willebrand behandeld?

Welke behandeling je nodig hebt, hangt af van de ernst van je bloedingen en de ernst van de verwonding. Het belangrijkste doel van de behandeling is het voorkómen van bloedingen en de schade die je daardoor krijgt.

Leefregels en adviezen thumbnail

Leefregels en adviezen

Als je de ziekte van Von Willebrand hebt of een andere stollingsstoornis kun je tegenwoordig, dankzij de medicijnen en de goede zorg, normaal leven en vrijwel alles doen. Er zijn wel paar dingen waar je op moet letten.

De toekomst thumbnail

De toekomst

Al jarenlang wordt veel onderzoek verricht naar de ziekte van Von Willebrand en mogelijke behandelingen. Eén van de laatste belangrijke ontwikkelingen is gentherapie.