Veelgestelde vraag
Hoe werkt de normale bloedstolling?

De bloedstolling is een ingewikkeld proces dat bestaat uit verschillende stappen die elkaar opvolgen, ook wel stollingscascade genoemd. Het zorgt ervoor dat nog niet werkzame stoffen (inactieve stollingsfactoren) worden omgezet in werkzame stoffen (actieve stollingsfactoren). Verschillende stollingsfactoren, spelen hierbij een rol.

De bloedstolling verloopt in drie fases:

  1. De primaire stolling. Tijdens de eerste fase trekt het bloedvat samen en wordt er een klein korstje aangemaakt. Voor de primaire stolling zijn vooral je vaatwand, het aantal en de werking van de bloedplaatjes (trombocyten) en de von willebrandfactor (VWF) belangrijk.
  2. De secundaire stolling. Tijdens de tweede fase wordt de korst extra stevig gemaakt. Zo wordt de bloeding goed gestelpt. Voor de secundaire stolling zijn allerlei stollingsfactoren belangrijk. Als het gat dicht is, remt de stolling af en wordt de korst niet groter.
  3. De fibrinolyse. Tijdens de derde fase wordt het stolsel opgeruimd als het gat in je vaatwand weer dicht en hersteld is. Hierbij zijn ook allerlei stollingsfactoren aan het werk.

Ook interessant