Veelgestelde vraag
Wat gebeurt er precies in de glomerulus (zeeflichaampje)?

De glomerulus filtert je bloed. Doordat de haarvaatjes (capillairen) van de glomerulus doorlaatbaar zijn, kan het water uit het bloed worden geperst dat door deze vaatkluwen (glomerulus) loopt. Per dag is dat ongeveer 170 liter.

Het uitgeperste water moet door drie verschillende lagen heen voordat het in het kapsel van Bowman wordt opgevangen en naar de tubulus wordt geleid. Tegen de derde laag aan liggen voetvormige cellen, de podocyten. Tussen de podocyten zitten kleine openingen die het filteren (doorlaten of tegenhouden van bepaalde stoffen) regelen. Alle stoffen die kleiner zijn dan 8 nanometer (1 nanometer is een miljoenste van een millimeter), zoals zouten, glucose of aminozuren, kunnen door de glomerulus heen. Bloedcellen, eiwitten en bloedplaatjes kunnen dat niet. Als je last hebt van het nefrotisch syndroom, werkt het filteren niet goed. Je podocyten liggen dan tegen elkaar aangeplakt, waardoor je filter niet goed werkt en er eiwit verloren gaat.

Hoeveel water er door het filter gaat, hangt af van de bloeddruk in je haarvaten, de tegendruk in het kapsel van Bowman en de eiwitconcentratie in je haarvaten die vocht aantrekt en het filteren tegengaat.

Ook interessant

Jouw antwoord nog niet gevonden?

Op de Cyberpoli kan je jouw vraag stellen aan een deskundige!

Stel je vraag

Opvolgende vragen

Andere categorieën