Wel of geen kat?

Vaak zorgt die vraag voor veel discussies, en het roept de nodige emoties op. Want sommige huisdieren kunnen allergische reacties geven. Maar hoe strikt moet je zijn? Een kat of hond die je al lang hebt, doe je niet zomaar weg, ook al zou dat op medische gronden misschien wel het beste zijn. En het fokken van speciale hypoallergene katten of honden lijkt ook een illusie.

Iedereen is het er over eens dat blootstelling aan allergenen zorgt voor het voortduren van bestaande klachten en ontstekingen. Het beste is om zo volledig mogelijk te saneren, maar dat is vaak praktisch niet uitvoerbaar. Kattenallergenen en huisstofmijt zitten overal en pollen waaien in het hooikoortsseizoen gewoon aan. Volledig vermijden is gewoon niet mogelijk. En dan is het de vraag of je wel zo heel streng moet zijn. Want een dier in huis voegt echt wel wat toe.

Bart Rottier, Kinderlongarts

Ben je echt iemand van allergieën, dan leidt blijvende blootstelling tot verergering van de klachten, en dat moet je in principe vermijden. Dus dan moet de kat of hond de deur maar uit. Maar dat heeft ook sociale en psychologische gevolgen. En je kunt je afvragen wat erger is. Er zitten ook gezonde kanten aan het omgaan met dieren. Ik ben voor een gebalanceerde aanpak. Je kijkt ook naar de kwaliteit van leven van het kind. De meeste mensen zijn goed te behandelen met een normale dosering medicijnen. Die moeten ze toch nemen omdat een heleboel prikkels niet te vermijden zijn. Dan hoef je wat mij betreft niet in te zetten op volledig vermijden.

De meeste mensen zijn allergisch voor de huidschilfers van de huisdieren, maar het kan ook voor het speeksel, bloed, of de urine van het huisdier zijn. Naaktkatten of speciaal gefokte zogenaamde antiallergische honden als de ‘labradoedel’ (een kruising tussen een poedel en een labrador) vind ik onzin. Dat lost niets op. Niemand is allergisch voor de haren, wel voor de huidschilfers. Een labradoedel of naakte kat verliest ook huidschilfers. Hypo-allergene beesten zijn kul!

Klik hier om het hele interview te lezen.

Johanna rijntjes, kinderarts-allergoloog

Ik heb er ook moeite mee om kinderen immuuntherapie voor katten te geven, terwijl er vier katten in huis zijn en de ouders weigeren ze weg te doen. Dat vind ik een ethisch probleem.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Marga Damhuis, Astmaconsulent

Vaak vragen kinderen bij binnenkomst al; onze poes hoeft toch niet weg? We streven ernaar dat een huisdier niet weg hoeft en proberen dit te voorkomen door het geven van regels en adviezen, zoals: geen huisdieren op de slaapkamer, handen wassen na diercontact etc. Is de kat het lievelingsdier van het kind, of zomaar een huisdier? Waar in huis zit de kat meestal? Ons uitgangspunt is in eerste instantie: houden wat er is, maar geen nieuwe aanschaffen. Alleen als het echt niet anders kan moet er soms een nieuw adres voor het huisdier gezocht worden. Maar ik kan niet garanderen dat de klachten verminderen als de kat weggaat.

Anneke Jellema

We hadden ooit een kat en een hond en toen bleek dat ik allergisch was voor de kat. Maar tijdens mijn opname in Davos is de kat doodgereden, dus dat probleem was opgelost. En nu bleek in januari dat ik allergisch ben voor honden, maar we hebben onze hond al zes jaar, dus die gaat niet weg.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Tessa van Bueren

Vroeger hadden we een cavia. Die vond ik wel lief. De eerste keer dat ik uit Zwitserland terugkwam, was hij weg. Dat vond ik niet zo leuk, maar daarna raakte ik eraan gewend. Elke keer was ik heel erg verkouden en moest ik niesen en was ik benauwd als ik bij dieren in de buurt kwam, dat had ik nu niet meer.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Sara Hekma

Ik heb twee vriendinnen met katten, en daar ben ik heel allergisch voor. Ze hebben een logeerkamer en een paar dagen voordat ik kom wordt die haarvrij gemaakt. Ze doen ook altijd een schone hoes om het dekbed. Bij de een heb ik meer last dan bij de ander. Big Foot en Bennie, de katten van mijn ene vriendin hebben lange haren, daar heb ik meer last van. Bengel en Betsy, de katten van mijn andere vriendin, hebben korte haren en dat is minder erg.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Catherine Lopulalan, moeder van Remco

Wij hebben geen huisdieren, tot grote teleurstelling van mijn oudste. Zij zou een konijn willen, maar de kinderarts zei dat dat echt niet kon. Een schildpad kon wel. Maar dat vindt ze niet leuk. Al onze vrienden hebben een hond. Als we erheen gaan, gebruiken we meer medicijnen.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Merel Blok

Toen ik een cavia wilde, moest ik van mijn moeder eerst even testen, voordat ik er een kreeg. Ik had een heel kleine kans op allergie dus toen hebben we de stap maar gewaagd. Ik heb er ook geen last van en vind het hartstikke leuk. Ik had eerst een vis en we hebben ooit konijnen gehad, maar die waren heel vals. Deze cavia is heel lief.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Gabriëlle Achthoven

Ik heb een konijn, maar dat woont bij een vriendin. Het is hier nooit geweest. Bij haar kan ik wel komen, het konijn staat buiten. Dus ik ga wel eens kijken.

Cynthia van Leuven, moeder van Remco

We hebben nooit dieren in huis gehad. Dat vond Remco vervelend, want hij is een hondenliefhebber. We zouden ook graag een dier willen voor de andere kinderen. Het is ook goed voor een kind, dat het zorg leert dragen.

Klik hier om het hele interview te lezen.

Remco van Leuven

Nou, ik heb nooit dieren gehad, ik mis het niet om iets te knuffelen of zo. Ik heb wel vissen. Maar als ik bij mij oom en tante ben, vind ik het wel heel leuk om met hun dieren te spelen. Maar ik weet dat ik er niet tegen kan. Ik zou wel graag een hondje willen.

Ashley Brouwer

We hebben konijnen buiten. Ik ben daar wel allergisch voor. Als ik mijn medicijnen niet ingenomen heb, merk ik dat wel. En als ze me krabben, krijg ik bultjes.

Klik hier om het hele interview te lezen.