Huidproblemen komen vaker voor bij jonge mensen met diabetes type 1

 • Avatar van admin
  admin
  op 25 september 2007
  Ongeveer tweederde van de jonge mensen met diabetes type 1 kampt met huidproblemen. Soms beginnen huidproblemen al voordat de diabetes is vastgesteld. Onderzoek heeft dit aangetoond.
  "Het is geen nieuws dat diabetes wordt geassocieerd met een aantal huidproblemen, maar er is een aantal studies dat heeft gekeken naar de verandering van de huid van jonge mensen met diabetes type 1", aldus de onderzoekers.
  Huidproblemen ontstaan meestal na de diagnose diabetes, maar zij kunnen ook een voorteken zijn van de diagnose. De onderzoekers vergeleken de aanwezigheid van en het aantal soorten huidproblemen bij 212 mensen tussen de 2 en 22 jaar met diabetes type 1, en 196 mensen zonder diabetes in dezelfde leeftijdscategorie.
  In totaal had 67 procent van de mensen met diabetes miniaal één huidaandoening, in tegenstelling tot 26 procent van de mensen zonder diabetes. Huidaandoeningen die in verband konden worden gebracht met diabetes, kwam bij 38 procent van de mensen voor.

  Ichthyoses (een (aangeboren) huidaandoening met schubvorming) kwam bij 22 procent van de mensen met diabetes voor, tegen 3 procent van de mensen zonder diabetes. Rubeosis (roodheid) kwam bij 7,1 procent van de mensen met diabetes voor. Bij de mensen zonder diabetes kwam dit helemaal niet voor.

  Gebaseerd op de frequentie van huidaandoeningen bij mensen met diabetes type 1, stellen de onderzoekers voor dat een dermatoloog moet worden toegevoegd aan het team specialisten dat mensen met diabetes type 1 behandelt.