CVS

CVS is de afkorting van chronisch vermoeidheidssyndroom. Je hebt CVS als je minstens zes maanden last hebt van aanhoudende of steeds terugkerende moeheid die je daarvoor niet had. En je hebt niets speciaals gedaan waardoor de vermoeidheid kan worden verklaard. Uitrusten en veel slapen helpen niet.

Medische informatie

Een vraag stellen over CVS? Er zitten 4 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over CVS kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Medisch:
Diagnose & behandeling

Om de diagnose CVS te stellen wordt er een uitgebreide anamnese en uitgebreid lichamelijk onderzoek gedaan. Maar eerst wordt er onderzocht of er geen andere lichamelijke en psychische oorzaken zijn voor de vermoeidheid.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Welke klachten heb je bij CVS?

De belangrijkste klacht is dat je extreem moe bent. Altijd. Rusten of slapen helpt niet. Daarnaast heb je bij CVS ook andere klachten. Bijvoorbeeld:
 • je kunt je vaak moeilijk concentreren.
 • je geheugen laat je soms in de steek.
 • je slaapt slecht.
 • je hebt last van spierpijn, hoofdpijn of pijn in je gewrichten.
 • sporten lukt vaak niet meer.
 • en gewone dingen? Een trap oplopen ... Je kunt er als een berg tegenop zien.

Veelgestelde vraag:
Hoe wordt duidelijk dat ik CVS heb?

Er bestaat geen test.
De dokter kijkt eerst naar de uitslagen van het bloedonderzoek en het lichamelijk onderzoek. Die moeten allemaal goed zijn.

Jij bent helemaal onderzocht. Uit het onderzoek bleek dat je geen andere ziekte hebt. Als dat wél zo was, zouden je klachten ook daardoor kunnen komen.

Als het zeker is dat jij lichamelijk niets mankeert, kan de dokter vaststellen dat je CVS hebt. Die diagnose wordt gesteld op basis van wat jij vertelt over je vermoeidheid en andere klachten.
Als je CVS hebt kun je een heleboel gewone dingen niet meer doen. Regelmatig naar school gaan, sporten, uitgaan. [link naar 1.1. Wat is CVS].

Als je langer dan zes maanden klachten hebt kán het CVS zijn. Wanneer je klachten korter dan zes maanden bestaan kan het ook een gewone moeheid zijn. Bijvoorbeeld na een virusinfectie.

Als je al je hele leven last hebt van moeheid is het geen CVS.

Interview:
FITNET is een resetknop van jezelf

nathalie

Nathalie (19) had CVS.

Lees verder

Interview:
Ik had alle vertrouwen in mezelf verloren

roycvs

Roy (21) kreeg CVS op zijn zestiende.

Lees verder

Laatste nieuws

 • Nieuwe deskundigen op de Cyberpoli Nieren en CF

  Nieuwe deskundigen op de Cyberpoli Nieren en CF

  Er zijn weer twee nieuwe deskundigen die je kunt benaderen met vragen over jouw aandiening en behandeling!
 • 'Begrijp je Medicijn', de online wegwijzer voor medicijnen bij psychische klachten

  'Begrijp je Medicijn', de online wegwijzer voor medicijnen bij psychische klachten

  Ben je tussen de 12 en 18 jaar, en krijg je van je behandelaar medicijnen bij psychische klachten? Dan heb je daar misschien vragen over. Begrijp je medicijn beantwoordt vragen die veel kinderen, jongeren en ouders over medicijnen hebben.
 • Geweldig nieuws van de Vriendenloterij!!!

  Geweldig nieuws van de Vriendenloterij!!!

  Dankzij de deelnemers van de @VriendenLoterij heeft Stichting Artsen voor Kinderen een fantastische bijdrage gehad waarmee wij de Cyberpoli de komende drie jaar kunnen opschalen. We kunnen nu ook kinderen en jongeren helpen met chronische aandoeningen die door kinderartsen in regionale ziekenhuizen worden behandeld. Zo wordt de Cyberpoli een ware digitale werkplaats voor zo veel mogelijk kinderartsen in Nederland en bereiken we nog meer kinderen en jongeren met een chronische aandoening. En daar zijn we heel erg blij mee. Deelnemers van de @VriendenLoterij heel erg bedankt!!! #deelnemersbedankt #cyberpoli #vriendenloterij

In the spot:
Op eigen benen

De website www.opeigenbenen.nu is een initiatief van het Lectoraat Transities in Zorg, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam. De website is voortgekomen uit het onderzoeksprojecten van "Op Eigen Benen" en in samenwerking met TransitieNet. Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg.

Lees verder