Psychose

Als je een psychose hebt, neem je o.a. dingen anders waar. Je ziet, hoort of denkt dingen, die er in werkelijkheid niet zijn, die anders zijn, of die anderen niet zien of horen. Vaak heb je zelf niet door dat bijvoorbeeld je waarneming veranderd is. Anderen merken het vaak eerder aan je. Als je een psychose hebt kan dat angstig zijn voor jou en je omgeving. Op deze cyberpoli leggen we uit wat een psychose is, hoe het kan ontstaan, hoe het vast te stellen is en wat je eraan kunt doen.

Medische informatie

Een vraag stellen over Psychose? Er zitten 6 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Psychose kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Interview:
Onderzoek naar de juiste medicatie op het juiste moment

intvw_mariekevanderpluijm

Marieke van der Pluijm is neurobioloog en onderzoeker bij het TREVOS-onderzoek in het Amsterdam UMC, locatie AMC.

Lees verder

TREVOS-studie

TREVOS staat voor ‘therapie resistentie voorspellen’. In deze studie wordt onderzocht of de behandelaar kan voorspellen bij welke mensen de standaard antipsychotica niet zal werken. De onderzoekers proberen uiteindelijk te bereiken dat er in de toekomst sneller een passende behandeling aangeboden kan worden aan deze groep mensen met psychotische klachten.
Interesse om mee te doen? Lees de flyer voor meer informatie.

Of lees het interview met Marieke van der Pluim over de achtergrond en opzet van de studie.

Belangrijk! De TREVOS-studie is ook op zoek naar vrijwilligers (mannen tussen 18 en 35 jaar) voor wetenschappelijk onderzoek. Interesse om mee te doen? Ga naar hun facebook pagina voor de andere voorwaarden, er is ook een vergoeding aan de deelname verbonden.


TREVOS-studie Facebook

Interview:
Ze dacht dat iedereen van haar stal

intvw_simoneangela

Simone (48) is de moeder van Angela (21), die last heeft van psychoses. Bij Angela is schizofrenie gediagnosticeerd.

Lees verder

Thema:
Op zoek naar de juiste medicatie, wat past bij wie?

juistemedicatie

Antipsychotica zijn vaak onmisbaar bij de behandeling van een psychose, want hoe korter een psychose duurt, hoe beter. Maar het kan soms even duren voordat de juiste combinatie en dosering zijn gevonden.

Lees verder

HAMLETT & OPHELIA-studie

De HAMLETT-studie
HAMLETT umcutrecht of HAMLETT umcg (Groningen)
Mensen die voor het eerst een psychotische episode hebben gehad, krijgen meestal antipsychotica voorgeschreven. Bekend is dat deze medicijnen goed helpen om psychotische klachten te behandelen en een volgende episode te voorkomen. De huidige richtlijnen raden daarom aan om deze medicijnen tenminste 1 jaar na het verdwijnen van de psychotische klachten door te gebruiken. Sinds kort is er echter een aanwijzing dat vroeg afbouwen van antipsychotica op de lange termijn een gunstig effect kan hebben op het functioneren.

De HAMLETT-studie onderzoekt of de huidige richtlijnen het beste resultaat geven, of dat het beter is om de antipsychotica al eerder te gaan afbouwen. Wil je meedoen aan deze studie, ga dan naar de website.

DE OPHELIA-studie
De 10 jaar na een eerste psychose zijn bepalend voor de ontwikkeling van iemands psychische gezondheid. Patiënten uit de HAMLETT-studie worden met de aansluitende OPHELIA-studie gedurende deze kritische periode gevolgd. De OPHELIA-studie probeert te begrijpen welke factoren een goede of slechte invloed hebben op het verloop van iemands psychische gezondheid. Met deze informatie kunnen instrumenten worden ontwikkeld om de behandeling voor psychotische stoornissen optimaal af te stemmen op individuele behoeften. Wil je meer informatie over deze studie, ga dan naar de website.


Naar de website

Laatste nieuws