IBD

IBD is een afkorting voor inflammatoire darm aandoening, dit is een vertaling van de Engelse term Inflammatory Bowel Disease. Letterlijk betekent dat ‘ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn’ en daar vallen onder andere de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa onder.

Medische informatie

Een vraag stellen over IBD? Er zitten 8 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over IBD kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Medisch:
Wat zijn chronische inflammatoire darmziekten?

Chronische inflammatoire darmziekten, in het Engels inflammatory bowel disease (IBD) genoemd, is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis.

Lees verder

Medisch:
Hoe herken je IBD?

De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, diarree en bloed bij de ontlasting. Ook kun je last hebben van gewichtsverlies, koorts, je niet lekker voelen en braken.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Wat zijn de verschijnselen bij colitis ulcerosa?

De klachten zijn vooral diarree en verlies van slijm en bloed bij de ontlasting. Ook kun je vermoeid zijn. Bij een heftige vorm zijn er ook andere klachten als misselijkheid, minder eetlust en soms koorts.

Veelgestelde vraag:
Wat zijn de verschijnselen bij de ziekte van Crohn?

Als de darmen ontstoken zijn, kun je verschillende klachten krijgen als; een verandering in je stoelgang, diarree, soms met bloedverlies, (buik-)pijn en vermoeidheid en je kunt je ziek voelen, koorts krijgen.
Vooral na het eten kan misselijkheid voorkomen. De klachten kunnen zich vaak voordoen of maar een enkele keer, dat verschilt van persoon tot persoon. Hetzelfde geldt voor de ernst van de klachten.
Vaak ontstaan in de darmwand ontstoken plekjes of wel zweertjes. Die zweertjes kunnen heel lang in de darmwand zitten en klachten veroorzaken. Ze kunnen ook vanzelf verdwijnen. Helaas blijft er dan vaak littekenweefsel achter, dat de darmwand dikker maakt en de doorgang nauwer. Dat kan de doorgang van de darminhoud belemmeren en buikpijn veroorzaken.

Interview:
Geen eenvoudige diagnose

intvw_marjolein

Marjolein Berger (50) is huisarts. Daarnaast doet ze aan de faculteit Huisartsgeneeskunde van de Erasmus Universiteit onderzoek naar darmklachten bij kinderen.

Lees verder

Laatste nieuws

 • Geweldig nieuws van de Vriendenloterij!!!

  Geweldig nieuws van de Vriendenloterij!!!

  Dankzij de deelnemers van de @VriendenLoterij heeft Stichting Artsen voor Kinderen een fantastische bijdrage gehad waarmee wij de Cyberpoli de komende drie jaar kunnen opschalen. We kunnen nu ook kinderen en jongeren helpen met chronische aandoeningen die door kinderartsen in regionale ziekenhuizen worden behandeld. Zo wordt de Cyberpoli een ware digitale werkplaats voor zo veel mogelijk kinderartsen in Nederland en bereiken we nog meer kinderen en jongeren met een chronische aandoening. En daar zijn we heel erg blij mee. Deelnemers van de @VriendenLoterij heel erg bedankt!!! #deelnemersbedankt #cyberpoli #vriendenloterij
 • Boek 'Hou van mij zoals ik ben!'

  Boek 'Hou van mij zoals ik ben!'

  Anne van der Leest heeft een boek geschreven over haar dochter Julia. Julia heeft het syndroom van down. Het boek neemt je mee vanaf de zwangerschap, het eerste jaar dat zo onbezorgd lijkt en de tijd voor en na de diagnose.
 • Dietiste Sacha Visser neemt afscheid van de Cyberpoli!

  Dietiste Sacha Visser neemt afscheid van de Cyberpoli!

  Dietiste Sacha Visser gaat na ruim 15 jaar met pensioen

In the spot:
Op eigen benen

De website www.opeigenbenen.nu is een initiatief van het Lectoraat Transities in Zorg, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam. De website is voortgekomen uit het onderzoeksprojecten van "Op Eigen Benen" en in samenwerking met TransitieNet. Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg.

Lees verder