IBD

IBD, de afkorting van inflammatory bowel disease, is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de vorm IBD-unclassified.

Elk jaar krijgen ongeveer 500 kinderen en jongeren (jonger dan 18 jaar) deze diagnose (op basis van PALGA onderzoek). Bij IBD heb je last van ontstekingen in je maag-darmkanaal. Deze ontstekingen ontstaan door een afweerreactie van je eigen afweersysteem tegen bacteriën in je maag-darmkanaal. Waardoor deze afweerreactie ontstaat en waarom deze zo heftig is, weten we niet.

Medische informatie

Een vraag stellen over IBD? Er zitten 9 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over IBD kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Interview:
Ze zouden zelf eens een scopie moeten krijgen…

intvw_sabine

Sabine (18) heeft al bijna acht jaar colitis ulcerosa. Ze houdt erg van paarden en volgt een paardenopleiding.

Lees verder

Thema:
Schaamte en ongemakken

thema_ongemakken

Behalve dat je goed ziek kunt zijn van IBD, is het ook nog eens een ziekte waar je je heel ongemakkelijk bij kunt voelen. Niet veel mensen vinden het prettig om over ontlasting, stank of stoma’s te praten.

Lees verder

Medisch:
Chronische ontstekingen in het maag-darmkanaal

IBD, de afkorting van inflammatory bowel disease, is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de vorm IBD-unclassified.

Lees verder

Medisch:
Het stellen van de diagnose IBD

Als je met klachten die passen bij IBD bij de huisarts komt, dan word je meestal doorgestuurd naar de kinderarts of kinderarts-maag-, darm- en leverziekten.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Wat gebeurt er in je dunne darm?

In je dunne darm wordt het voedsel verder verteerd. In de sappen die je darm, galblaas en alvleesklier afgeven zitten enzymen die de koolhydraten, vetten en eiwitten afbreken tot kleine deeltjes. Deze voedingsstoffen zijn dan zo klein dat ze via je darmwand kunnen worden opgenomen in je bloedbaan.
De binnenkant van je dunne darm is bekleed met darmslijmvlies dat heel veel kleine dunne uitstulpingen heeft die we darmvlokken noemen. In en op de cellen van de darmvlokken zitten ook enzymen die voedingsstoffen kunnen verteren. Die darmvlokken zorgen ervoor dat het oppervlak van je dunne darm veel groter wordt. Zo kunnen de voedingstoffen in je dunne darm goed verteerd en opgenomen worden.

Je dunne darm is iets langer dan zes meter, hij bestaat uit drie delen: 
* de twaalfvingerige darm of het duodenum,
* het jejunum,
* het ileum.

De voedselresten die in je dunne darm niet zijn verteerd, gaan verder naar je dikke darm.

Veelgestelde vraag:
Is je afweer in je maag-darmkanaal belangrijk?

Het immuunsysteem dat in je maag-darmkanaal actief is, heeft een heel belangrijke taak. Het krijgt heel veel verschillende dingen aangeboden en moet steeds kijken of iets nuttig of schadelijk is.
Voedingsstoffen en sommige bacteriën zijn nuttig, die kunnen worden gebruikt. Andere micro-organismen en giftige stoffen zijn juist schadelijk, en vormen een bedreiging.

Interview:
Geen eenvoudige diagnose

intvw_marjolein

Marjolein Berger is huisarts. Daarnaast doet ze aan de faculteit Huisartsgeneeskunde van de Erasmus Universiteit onderzoek naar darmklachten bij kinderen.

Lees verder

Laatste nieuws

In the spot:
Op eigen benen

De website www.opeigenbenen.nu is een initiatief van het Lectoraat Transities in Zorg, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam. De website is voortgekomen uit het onderzoeksprojecten van "Op Eigen Benen" en in samenwerking met TransitieNet. Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg.

Lees verder