IBD

IBD is een afkorting voor inflammatoire darm aandoening, dit is een vertaling van de Engelse term Inflammatory Bowel Disease. Letterlijk betekent dat ‘ziekte waarbij de darmen ontstoken zijn’ en daar vallen onder andere de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa onder.

Medische informatie

Een vraag stellen over ibd? Er zitten 8 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over IBD kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis, maar er zijn ook ervaringsdeskundigen waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Medisch:
Wat zijn chronische inflammatoire darmziekten?

Chronische inflammatoire darmziekten, in het Engels inflammatory bowel disease (IBD) genoemd, is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis.

Lees verder

Medisch:
Hoe herken je IBD?

De meest voorkomende klachten zijn buikpijn, diarree en bloed bij de ontlasting. Ook kun je last hebben van gewichtsverlies, koorts, je niet lekker voelen en braken.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Wat zijn de verschijnselen bij colitis ulcerosa?

De klachten zijn vooral diarree en verlies van slijm en bloed bij de ontlasting. Ook kun je vermoeid zijn. Bij een heftige vorm zijn er ook andere klachten als misselijkheid, minder eetlust en soms koorts.

Veelgestelde vraag:
Wat zijn de verschijnselen bij de ziekte van Crohn?

Als de darmen ontstoken zijn, kun je verschillende klachten krijgen als; een verandering in je stoelgang, diarree, soms met bloedverlies, (buik-)pijn en vermoeidheid en je kunt je ziek voelen, koorts krijgen.
Vooral na het eten kan misselijkheid voorkomen. De klachten kunnen zich vaak voordoen of maar een enkele keer, dat verschilt van persoon tot persoon. Hetzelfde geldt voor de ernst van de klachten.
Vaak ontstaan in de darmwand ontstoken plekjes of wel zweertjes. Die zweertjes kunnen heel lang in de darmwand zitten en klachten veroorzaken. Ze kunnen ook vanzelf verdwijnen. Helaas blijft er dan vaak littekenweefsel achter, dat de darmwand dikker maakt en de doorgang nauwer. Dat kan de doorgang van de darminhoud belemmeren en buikpijn veroorzaken.

Interview:
Geen eenvoudige diagnose

intvw_marjolein

Marjolein Berger (50) is huisarts. Daarnaast doet ze aan de faculteit Huisartsgeneeskunde van de Erasmus Universiteit onderzoek naar darmklachten bij kinderen.

Lees verder

Laatste nieuws