Klinefelter

Het Klinefelter syndroom is een chromosomale afwijking die alleen voorkomt bij mannen. Kenmerken zijn: een lang lichaam, vertraagde puberteitsontwikkeling en onvruchtbaarheid.

Medische informatie

Een vraag stellen over Klinefelter? Er zitten 7 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Klinefelter kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis. Op veel poli's, niet alle, zijn ook ervaringsdeskundigen toegevoegd, waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Veelgestelde vraag:
Op welke leeftijd wordt het Klinefelter syndroom meestal ontdekt?

Het syndroom wordt vaak pas op latere leeftijd ontdekt. Wanneer je als jongen niet echt in de puberteit komt of als man problemen hebt met de vruchtbaarheid. Op jonge leeftijd zijn de kenmerken meestal niet duidelijk genoeg om de diagnose te kunnen stellen. Pas tijdens de puberteit gaan de klein blijvende testes, de grote lengte en het gebrek aan lichaamsbeharing opvallen. Soms zijn deze kenmerken niet heel duidelijk, waardoor ze gemakkelijk gemist worden. Daarom is het aantal mannen met Klinefelter waarschijnlijk groter dan we nu weten.

Thema:
Testosteron doet wonderen

testosteron

Borstvorming, overgroei, weinig of geen lichaamsbeharing en kleine testes of penis in combinatie met gedragsproblemen zijn aanwijzingen voor Klinefelter. Voor de jongens zijn deze kenmerken van een niet doorzettende puberteit ervaren de jongens heel vervelend.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Wat zijn de meest voorkomende kenmerken bij jongens en mannen met het Klinefelter syndroom?

 • Lang lichaam met relatief lange ledematen
 • Niet goed werkende teelballen (testes disfunctie), met als gevolg:
  • Vertraagde puberteitsontwikkeling
  • Weinig lichaamsbeharing
  • Borstvorming (gynaecomastie)
  • Onvruchtbaarheid
 • Gedragsproblemen

Interview:
Ik werd vreselijk boos om niets

jules

Jules (17) heeft het syndroom van Klinefelter.

Lees verder

Interview:
Iedereen dacht dat hij lui was

theawillem

Thea (49) en Willem (50) hebben een zoon Danny (18). Hij heeft Klinefelter.

Lees verder

Medisch:
Welke behandelingsmogelijkheden zijn er?

De behandeling met testosteron wordt meestal gestart rond de leeftijd van 12 jaar, maar kan wisselen van persoon tot persoon.

Lees verder

Medisch:
Welke lichamelijke kenmerken kun je hebben bij Klinefelter syndroom?

Niet iedereen heeft dezelfde kenmerken, en niet iedereen heeft ze in dezelfde mate.

Lees verder

Laatste nieuws

In the spot:
Op eigen benen

De website www.opeigenbenen.nu is een initiatief van het Lectoraat Transities in Zorg, Kenniscentrum Zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam. De website is voortgekomen uit het onderzoeksprojecten van "Op Eigen Benen" en in samenwerking met TransitieNet. Op Eigen Benen is de verzamelnaam voor onderzoeks- en ontwikkelprojecten rondom jongeren met chronische aandoeningen in hun voorbereiding op volwassen worden en de transitie (=overgang) naar de volwassenenzorg.

Lees verder