Coeliakie

Coeliakie is een chronische darmziekte. Het komt voor bij kinderen maar ook bij volwassenen. De dunne darm is dan overgevoelig voor het eiwit gluten, dat zit in de graansoorten tarwe, rogge, haver, spelt, kamut en gerst.

Medische informatie

Een vraag stellen over coeliakie? Er zitten 8 deskundigen voor je klaar.

Bij de Cyberpoli zijn veel deskundigen betrokken die jouw vragen over Coeliakie kunnen beantwoorden. De meeste deskundigen zijn werkzaam als professional bij een ziekenhuis, maar er zijn ook ervaringsdeskundigen waar je vragen aan kunt stellen.

Als het panel er niet uitkomt of als bijvoorbeeld blijkt dat meer onderzoek nodig is, krijg je het advies om contact op te nemen met je huisarts, specialist of je diëtist, zodat zij je situatie kunnen beoordelen.

Stel een vraag Veelgestelde vragen

Thema:
Klachten en verschijnselen

klachten_coeliakie

Door voedseltekorten of door een minder goede werking van de darmwand zien we de volgende verschijnselen het meest.

Lees verder

Veelgestelde vraag:
Kun je door iemand te zoenen gluten binnenkrijgen?

Als je zoent met iemand die net bier heeft gedronken blijven er altijd gluten achter in de mond en slijmvliezen. Dat geldt ook voor het eten van een boterham, kroketten, hamburgers of iets dergelijks. Niet heel romantisch, maar goed spoelen van de mond met water of tandenpoetsen helpt om gluten te verwijderen. Zelfs make-up kan gluten bevatten, bijvoorbeeld lippenstift.

Interview:
Joachim Schweizer over de laatste ontwikkelingen

ontwikkelingen

Per 1 januari 2012 is er wat veranderd in de richtlijnen voor de diagnostiek bij kinderen met coeliakie. We hebben Joachin Schweizer, kindergastroenteroloog, gevraagd naar de laatste ontwikkelingen op dit gebied.

Lees verder

Laatste nieuws