14 November 2007 WERELD DIABETES DAG

 • Avatar van Roesja
  Roesja
  op 8 november 2007
  Kinderen en diabetes is het thema van Wereld Diabetesdag 2007 op dinsdag 14 november. Niet zonder reden.

  Wereldwijd is diabetes (suikerziekte) de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen en jongeren. Zelfs peuters lopen gevaar. De risico’s zijn groot omdat de aandoening vaak laat of niet wordt herkend, soms pas op het moment dat sprake is van ernstige complicaties.
  Peuters

  Veel kinderen in ontwikkelingslanden overlijden aan suikerziekte omdat insuline veelal niet verkrijgbaar is. “Geen kind mag aan diabetes overlijden”, is dan ook de inzet van de campagne van deze Wereld Diabetes Dag.

  Het aantal kinderen met diabetes in de schoolgaande leeftijd groeit jaarlijks wereldwijd met 3 procent. Bij peuters ligt dat percentage zelfs op 5 procent. Volgens de organisatoren van World Diabetes Day krijgen naar schatting jaarlijks 70.000 kinderen onder de vijftien diabetes. Dat betekent dat er iedere dag tweehonderd zieke kinderen bij komen.

  Suikerziekte heeft grote gevolgen voor kinderen. Het innemen van medicatie, het meten van bloedsuikers en het feit dat ze niet zomaar alles mogen eten heeft grote impact op hun leven. Bovendien heeft de aandoening invloed op de ontwikkeling van een kind, de schoolprestaties en sociale activiteiten, zoals uitgaan