Buikpijn

 • Avatar van Swanica
  Swanica op 11 maart 2013
  Hallo,

  Sinds kort heeft mijn dochter van bijna 13 de diagnose Crohn. Ze heeft sinds haar 7de al de diagnose prikkelbare darm, zonder dat er ooit onderzoek was gedaan. In 9 van de 10 gevallen vinden ze niets bij een darmonderzoek en daar het zo vervelend is (het laxeren), wordt het bij kinderen zo goed als niet gedaan. Laat er nu wel Crohn in de familie zitten (mijn broer), maar ook dit was geen rede voor een darmonderzoek. Uiteindelijk hebben we onze zin gekregen en is er 12 dec. jl. een darmonderzoek gedaan en begin februari is er een MRI van de dunne darm gemaakt. Uitslag: een milde vorm van Crohn in zowel de dikke als de dunne darm. Bloedonderzoek en ontlastingonderzoek is ook gedaan en wijzen hier ook naar.

  Mijn dochter is morgen 3 weken aan de voedingstherapie. 5 weken geleden had ze mogelijk een nierbekkenontsteking en kreeg antibiotica. En de dag ervoor was ze met mezavant gestart, om te kijken of ze hierop zou reageren. Ze heeft na wwek de laatste CITO dag niet kunnen doen, omdat ze weer ziek werd: misselijk, buikpijn, overgeven. Diaree als water volgde ook al snel. En de week erna was ze ook niet in staat om naar school te gaan. De week daarop is ze ter observatie opgenomen in het ziekenhuis en zijn ze met de voedingstherapie gestart. Volgens de kinderarts ging het toen goed en toen ze weer thuis was, begon de school na 3 dagen en was ze opnieuw ziek. Heel erg moe, buikpijn en diaree. Volgens de kinderarts had ze dus nergens last van in het ziekenhuis, wat niet klopt en is ze bang om naar school te gaan, waardoor ze last krijgt van haar prikkelbare darm. En hier kunnen wij ons ook niet in vinden, want de week daarna is ze naar school gegaan en had geen buikpijn. Na de derde dag school kreeg ze wel weer buikpijn en de volgende dag was ze zo ontzettend moe, dat hadden we nog niet eerder zo meegemaakt. De kinderarts zegt ook dat bij de milde vorm van Crohn haar klachten niet passen: buikpijn, misselijk en heel erg moe zijn.

  Als mijn kind buikpijn heeft of door andere redenen ze niet naar school kan, moeten we naar het ziekenhuis voor onderzoek en bepalen zij of ze naar school kan of niet. De een na laatste keer hebben ze alleen de urine onderzocht en lichamelijk onderzoek gedaan. Een rare manier om Crohn te controleren. De urine wordt gedaan i.v.m. de reflux aan haar linker nier, waardoor ze al tig nierbekkenontstekingen heeft gehad. De laatste keer dat we in het ziekenhuis waren is er wel bloed afgenomen. Dit doen ze nu op ons verzoek. Is dat afdoende om te kunnen vaststellen of de Crohn opspeelt of niet?

  Wie kan hier licht in het duister brengen? Klopt het dat de klachten niet passen bij Crohn, maar wel bij prikkelbare darm? Ik heb op internet veel gezocht en buikpijn is een van de symptomen van Crohn en ik lees ook dat de mate van klachten niets zegt over de mate van de ontsteking. De kinderarts met specialisatie MDL en oncologie zegt echter dat dit niet kan.

  Ik hoop dat jullie kunnen helpen. Mijn hartelijke dank alvast.
  Groetjes,
  Swanica