Elektronische neus ruikt astma

Door Roesja van Doorn op 5 mei 2011

tekst neusNa 4 jaar onderzoek is het nu echt vastgesteld: een elektronische neus kan astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem) ruiken. „Het apparaat, ook wel de ’e-nose’ genoemd, herkent de deeltjessamenstelling in de uitgeademde lucht die duidt op deze ziektes. Dat is een stap vooruit in de medische wereld.”
Nu moet de e-nose nog gemakkelijk en gebruiksvriendelijk gemaakt worden zodat de huisarts of de patiënt zelf thuis kan testen.
Het is een test van vijf minuten, het zou natuurlijk geweldig zijn als alle onderzoeken in het ziekenhuis kunnen worden overgeslagen door een simpele ademtest. Denk maar aan een blaastest bij automobilisten, zoiets is het.

De e-nose bestaat al iets langer en werd eerst gebruikt in Amerika in het leger. De militairen gebruikten het voor het opsporen van biologische wapens. Daarna werd de elektronische neus geïntroduceerd in de voedselindustrie. Er bleken gemakkelijk bedorven partijen voedsel mee op te sporen te zijn. ”
Er wordt in het AMC nu ook onderzocht of de e-nose kan worden ingezet bij jonge kinderen. Dat is belangrijk omdat de diagnose bij kinderen erg lastig is.