Bacteriën in huisstof bepalen mate van astma

Door Roesja van Doorn op 28 april 2010

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat huisstof veel verschillende soorten bacteriën bevat. Wat die bacteriën deden, was lang onduidelijk. Maar nu blijkt dat deze bacteriën – dievooral door huisdieren in de lucht belanden – de kans op astma bij jonge kinderen vergroten.
Wetenschappers verzamelden in verschillende huizen stof en ontdekten dat diverse oorzaken de hoeveelheid bacteriën bepalen. Zo is de aanwezigheid van katten en honden een belangrijke factor. Ook hangt de hoeveelheid bacteriën sterk af van of kinderen naar de dagopvang gaan of thuis spelen.
Grote hoeveelheden bacteriën bleken met name bij jonge kinderen de kans op astma te vergroten. “De types micro-organismen die vandaag de dag in huis voorkomen, spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van astma bij jonge kinderen.
Het aantal mensen met astma neemt de laatste jaren sterk toe. Sommige wetenschappers wijten dat aan een veranderd immuunsysteem dat door bacteriën sneller wordt geactiveerd. Van boerderijen en kinderdagverblijven wordt aangenomen dat ze astma voorkomen. Er komen immers veel bacteriën voor, waardoor het immuunsysteem daaraan gewend kan raken. Het terugdringen van de hoeveelheid bacteriën zou juist slecht zijn en astma aanmoedigen.

Bron: Scientias.nl