pil tegen kattenallergie in de maak

Door Roesja van Doorn op 13 juni 2011

katAls je allergisch bent voor katten, kun je maar beter bij ze uit de buurt blijven. Maar wellicht kan daar in de niet zo verre toekomst verandering in komen: wetenschappers van de universiteit van Nottingham hebben uitgedokterd hoe de poezelige dieren allergische reacties uitlokken.

Ze hebben er goede hoop op dat ze op basis van hun bevindingen een pil zullen kunnen ontwikkelen die kattenallergie aanpakt. Meer zelfs, ook hooikoorts en allergie aan huisstofmijt zouden ook (deels) door de pil kunnen aangepakt worden.

Kattenallergie wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem die de microscopisch kleine schilfers van kattenhuid die worden ingeademd ervaart als 'bedreiging' en de 'indringers' aanvalt. Met alle allergische reacties tot gevolg.

"de behandeling nu gebeurt pas als de allergische reactie al is opgetreden en bestaat er vooral uit de symptomen weg te nemen", legt dokter Amir Ghaem-Maghami uit. Wij willen de aandoening aanpakken, niet de symptomen. Het ziet ernaar uit dat er slechts één eiwitcel nodig is voor het eerste stadium van kattenallergie. Een pil die exact dat eiwit aanpakt, zou dus een kattenallergie kunnen voorkomen.
Het team is al begonnen met de ontwikkeling van nieuwe allergiemedicatie, maar waarschuwt tegelijkertijd dat het nog vijf of tien jaar kan duren voor ze op de markt komen.