olympische ringen

Nieuwsbericht: Astma veelvoorkomende ziekte onder olympiërs

Dit concludeert Kenneth Fitch, een onderzoeker van de Universiteit van West-Australië op basis van medische gegevens van deelnemers aan de laatste vijf Olympische Spelen. De atleten die nu actief zijn in Londen, zijn niet in de studie meegewogen.

Een duidelijke verklaring voor de luchtwegklachten heeft de onderzoeker niet. Wel valt het hem op dat de luchtwegklachten vaak op latere leeftijd zijn ontstaan, wat er volgens hem op duidt dat jarenlange intensieve inspanning – mogelijk in een vervuilde omgeving – de aandoening in de hand werkt.

Met name duursporters zouden relatief vaak last hebben van astma of gevoelige luchtwegen – en dit geldt zowel bij de zomerspelen als de winterspelen.

Van duursporters bij de winterspelen kan Fitch zich voorstellen dat astmatische klachten ontwikkelen door het inademen van grote hoeveelheden koude lucht. En indoor schaatsers kunnen mogelijk longklachten krijgen door zwevende deeltjes afkomstig van ijsdweilmachines, zo meent hij.

Alhoewel astma bij niet-sporters veelal nadelig is voor het zuurstofvermogen, hebben astmatische topsporters gemiddeld geen nadeel ten opzichte van andere atleten.

In tegendeel, uit de statistieken zou blijken dat olympiërs met de aandoening structureel succesvoller zijn in duursporten dan hun ‘gezonde’ collega’s – en dat veel grote kampioenen in atletiek, zwemmen, wielrennen en schaatsen astmapatiënten zijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine.

bron: NU.nl
AstmaRoesjadmin ▪ op 1 augustus 2012

Reageren

Om te reageren moet je eerst inloggen. Geen account voor de Cyberpoli? Maak snel een gratis account aan! Je kunt dan ook meepraten in het forum, vragen stellen aan deskundigen en in contact komen met lotgenoten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Laatste nieuws