Luchtkussen om inspanningsastma bij kinderen te meten

Door Roesja van Doorn op 14 mei 2013

Inspanningsastma is een tijdelijke vernauwing van de longen, tijdens of net na inspanning. Je krijgt het daardoor snel benauwd tijdens sporten of als je een sprintje trekt naar de bus. Inspanningsastma wordt meestal gemeten met behulp van een fietstest waarna je longfunctie gemeten wordt. Maar dit is best saai en lastig vol te houden voor kinderen. Daarnaast kunnen ouders of kinderen zelf moeilijk aangeven hoeveel last ze hebben van benauwdheid.

Artsen hebben daar een oplossing voor bedacht: een opblaasbaar luchtkasteel in een koude (10 graden) en droge ruimte. Als je inspanningsastma hebt, dan krijg je bij inspanning in een koude en droge omgeving het extra benauwd. Daarnaast is een luchtkasteel een leuke en makkelijke manier om de hartslag van kinderen voor de meting snel omhoog te krijgen. In deze studie is uitgezocht of dit ook werkt.

Ruim de helft (43 van 81) van de kinderen tussen de 5 en 7 jaar die ooit astmaklachten hadden gehad, bleek inspanningsastma te hebben. In 36% van de kinderen begon de inspanningsastma al tijdens het springen. Deze kinderen hadden al verminderde longfunctie aan het begin van de test en een grotere afname in longfunctie tijdens het springen. Bovendien herstelden ze minder snel in vergelijking met kinderen zonder inspanningsastma.

Het springkussen blijkt een leuke en makkelijke manier om inspanningsastma te meten bij kinderen. Het is belangrijk om inspanningsastma goed te kunnen meten bij kinderen. Zo voorkom je dat onnodig wordt behandeld. Of dat kinderen minder gaan sporten en bewegen doordat ze telkens benauwd zijn.

Waarschijnlijk bestelt niet ieder ziekenhuis nu direct een luchtkussen. Het is belangrijk dat deze test in een droge en koude omgeving wordt uitgevoerd. Maar het geeft wel aan dat inspanningsastma makkelijker te meten is bij een activiteit die kinderen leuk vinden.

Bron: J.C. van Leeuwen en collega's, Measuring breakthrough exercise-induced bronchoconstriction in young asthmatic children using a jumping castle
The Journal of Allergy and Clinical Immunology (2013) 12:S0091-6749DOI:10.1016/j.jaci.2012.10.014

www.leesbaaronderzoek.nl