Lage therapietrouw bij astma: ligt niet alléén aan ouders en kinderen

Door Roesja van Doorn op 30 mei 2013

Kinderen met aanhoudende astma krijgen vaak puffers met ontstekingsremmers voorgeschreven. Het duurt vaak een aantal weken voordat ontstekingsremmers hun werk goed doen. Het is daarom belangrijk om deze medicijnen in te nemen zoals de huisarts te voorschrijft (dit noemen we therapietrouw).

Maar in het dagelijks leven blijkt dat de therapietrouw bij kinderen erg laag is. Vaak worden ouders en kinderen zelf hiervoor verantwoordelijk gehouden. Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar de manier waarop de huisarts ontstekingsremmers voorschrijft. Mogelijk heeft dit ook invloed op de therapietrouw. Dat is nu onderzocht bij 134 kinderen.

Volgens de onderzoekers is de manier waarop huisartsen ontstekingsremmers voorschrijven één van de oorzaken voor lagere therapietrouw. Huisartsen schrijven vaak ontstekingsremmers maar voor een korte periode voor. De meeste huisartsen zien de kinderen alleen als er klachten zijn. Ze hoeven niet regelmatig terug te komen als er niets aan de hand is. Hierdoor is het moeilijker voor een huisarts om de diagnose astma vast te stellen.

Het is dus belangrijk dat kinderen met ademhalingsproblemen regelmatig terug komen bij de huisarts, zodat op tijd astma kan worden vastgesteld. Maar ouders kunnen ook zelf een afspraak maken voor controle, als de huisarts dit niet afgesproken heeft. Bovendien moet volgens de richtlijnen iedereen die ontstekingsremmers gebruikt jaarlijks gecontroleerd worden.

Bron: Leesbaaronderzoek.nl

T. Klok en collega's, General practitioners’ prescribing behaviour as a determinant of poor persistence with inhaled corticosteroids in children with respiratory symptoms: mixed methods study
BMJ (2013) 3:e002310 DOI:10.1136/bmjopen-2012-002310