UZ in Leuven start met een nieuwe behandeling voor astmapatiënten

Door Roesja van Doorn op 11 november 2013

Bronchiale thermoplastie is het plaatselijk opwarmen van specifieke plekken in de luchtwegen. Daarbij brengt de arts een katheter in de luchtwegen. Die verwarmt heel kort en op vooraf bepaalde plaatsen de kleinere luchtwegen tot precies 65 graden Celsius. De temperatuur zorgt voor een vermindering van de spiercontracties in het weefsel, waardoor kortademigheid verbetert.

Er zijn drie sessies nodig van een uur, onder algemene verdoving. Resultaat: 32 tot 84% heeft minder vaak astma-aanvallen.

De meeste astmapatiënten zijn goed te behandelen met medicijnen. Maar bepaalde astmapatiënten hebben opvallend sterke spiercontracties. De nieuwe techniek is daarom bedoeld voor mensen met een ernstige vorm van astma die niet behandelbaar is met medicatie alleen", zeggen prof. dr. Lieven Dupont en prof. dr. Christophe Dooms, pneumologen in UZ Leuven.

Bronchiale thermoplastie wordt nu enkel toegepast in een paar longcentra in Europa. UZ Leuven is koploper van de techniek in België. Bedoeling is dat de drie sessies eenmalig zijn: het effect blijft in principe levenslang.

MAAR... dat kost wat!
Omdat je bij elk van de drie behandelingssessies een nieuwe katheter van 2.500 euro nodig hebt, is het een dure behandeling, die nu nog niet terugbetaald wordt.
Voorlopig is de behandeling voor kinderen nog niet mogelijk.