Vezels verminderen mogelijk astma

Door Roesja van Doorn op 14 januari 2014

De luchtwegen van mensen met astma zijn gevoeliger voor irritatie en ontsteken eerder. De oplossing voor astma ligt volgens de Zwitserse onderzoekers waarschijnlijk in een ander orgaan: de darmen. De bacteriën in je darmen, je darmflora, spelen daarbij een belangrijke rol. Een voedingspatroon rijk of arm aan vezels verandert het soort bacteriën in de darmflora.

Voor het onderzoek kregen muizen eten met veel of weinig vezels. Vezels worden in de dikke darm door bacteriën omgezet in vetzuren. De bacteriën zetten vezels die goed oplosbaar zijn - voornamelijk uit groente en fruit - om in korte ketens vetzuren. Deze korte ketens worden gemakkelijk opgenomen door het bloed en geven signalen af aan het immuunsysteem. Hierdoor zijn de longen beter bestand tegen irritatie door de huisstofmijt waaraan de muizen in het experiment werden blootgesteld.

De muizen op een vezelarm dieet werden juist kwetsbaarder voor astma. De onderzoekers vonden niet alleen een effect voor grote hoeveelheden vezels. Ook muizen die bescheiden hoeveelheden vezels in hun voedsel hadden, waren iets minder astmatisch dan de groep muizen die amper vezels kregen.

De hoeveelheid vezels voor kinderen wordt zo berekend: je leeftijd + 5 gram. Dus als je 15 bent, dan kun je het beste 20 gram vezels per dag eten.

bron: Gezondheidsnet.nl