Nieuwsbericht: Nieuwe ademtest voorspelt astma bij jonge kinderen

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Symptomen zijn benauwdheid, hoesten en een 'piepende' of 'zagende' ademhaling. Maar liefst 40 procent van alle kinderen tot 6 jaar krijgt vroeg daar een keer last van.
Vaak krijgen zij onterecht de diagnose astma en gebruiken ze dus onnodig medicatie. Twee derde blijkt eigenlijk voorbijgaande klachten te hebben, veroorzaakt door virale infecties. Nu is er nog geen betrouwbare test die onderscheid kan maken tussen voorbijgaande klachten en astma.

De wetenschappers onderzochten de uitgeademde lucht van meer dan tweehonderd kinderen van 2 tot 4 jaar die een piepende ademhaling hadden. Ook onderzochten ze het bloed op de ontstekingsactiviteit.

Op de leeftijd van 6 jaar werd vervolgens de diagnose gesteld. 76 kinderen bleken uiteindelijk astma te hebben ontwikkeld.

In 90 procent van de gevallen konden de onderzoekers voorspellen welke kinderen de ziekte wel zouden krijgen en welke niet. Dit is mogelijk, omdat de samenstelling van uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit verschilt tussen astmapatiënten en niet-astmapatiënten.

"Deze test is een welkome aanvulling op de huidige diagnostiek", zegt kinderlongarts Edward Dompeling. "Kinderen die uiteindelijk geen astma ontwikkelen, krijgen vaak wel astmamedicatie voorgeschreven. Dat kost niet alleen geld, maar deze medicijnen hebben ook geen enkel effect op de virale infecties die deze kinderen hebben."

Het is een eenvoudige, niet-vervelende test. Daarom zou deze in de toekomst ook bij de huisarts kunnen worden uitgevoerd.

Bron: www.Gezondheidsnet.nl
AstmaRoesjadmin ▪ op 19 januari 2015

Reageren

Om te reageren moet je eerst inloggen. Geen account voor de Cyberpoli? Maak snel een gratis account aan! Je kunt dan ook meepraten in het forum, vragen stellen aan deskundigen en in contact komen met lotgenoten.

Reacties

Er zijn nog geen reacties

Laatste nieuws