UMCG ontdekt eiwit dat astma aanval aanzet.. nooit meer aanvallen?

Door Roesja van Doorn op 19 april 2015

"Dit is ontzettend goed nieuws voor iedereen die astma heeft", stelt Jelmer Krom van het Longfonds (voorheen Astma Fonds). "Astma-aanvallen zullen snel verleden tijd zijn voor alle patiënten, wat voor vorm van astma ze ook hebben. Jong en oud hebben hier baat bij."

Onderzoekers van het Medisch Centrum Groningen hebben een eiwit ontdekt waardoor het mogelijk wordt de virussen die astma-aanvallen veroorzaken in te dammen: het 'Pim1 kinase' -eitwit. "De astma verdwijnt dus niet, maar wel de aanval", licht Krom toe.

"Een astma-aanval wordt veroorzaakt door een virus. Bijvoorbeeld bij een griep of verkoudheid. De behandeling heeft zich lange tijd op de symptomen gericht, zoals benauwdheid. Voor het eerst wordt nu de bron van de aanval aangepakt", zegt Krom.

Hoe lang het nog duurt voordat het eiwit in een medicijn op de markt komt, is nog onduidelijk. "In de heel nabije toekomst zullen astmapatiënten geholpen kunnen worden. Denk aan enkele jaren."

De studie van de Groningse onderzoekers is genomineerd voor de Publieksprijs van de Longdagen, het nationale wetenschapscongres over longziekten op 21 en 22 april.

Bron: ANP/RTL Nieuws