Proeven met je longen!?

Door Roesja van Doorn op 13 december 2010

Amerikaanse onderzoekers deden twee verrassende ontdekkingen: smaakpapillen komen behalve op je tong ook voor in je longen. En daar reageren ze niet afwerend op bitter, ze helpen juist om verkrampte spiertjes in de longen te ontspannen! Zodat ademen weer makkelijk wordt.

Het effect is drie keer sterker dan bij de huidige longmedicijnen.
“Dit is goed nieuws voor longpatiënten, want zij zijn elke dag afhankelijk van medicijnen”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds.
Maar helaas is het niet genoeg om nu alleen maar bittere dingen als grapefruits, bitter lemon en spruitjes te gaan eten, want in principe hoort je eten niet in je longen terecht te komen.

De ontdekking van smaakpapillen in de longen was onverwacht en toevallig. Het zijn dezelfde smaakpapillen als in de tong, alleen zenden ze geen signalen naar de hersenen. De onderzoekers in Baltimore (VS) dachten eerst dat de papillen zouden waarschuwen tegen gif, want het meeste gif van bijvoorbeeld planten is bitter.
In de longen verwachtten ze dan ook een afweerreactie, zoals benauwdheid en hoesten. Het tegendeel bleek waar. Afgelopen maand publiceerde het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine de resultaten.