laatbloeiers

Thema: Laatbloeiers

Geen wredere dictatuur dan de dictatuur van het uiterlijk. Wie wil er niet zo uitzien als Brad Pitt of Nicole Kidman? Programma’s als America’s Next Topmodel en Extreme Make Over of de superslanke modellen met grote borsten in de modebladen, maken veel jongeren onzeker over hun eigen uiterlijk. Heb ik niet een te grote neus, dikke dijen, puistjes, te brede heupen, geen taille en ga zo maar door. Bijna iedereen heeft wel wat, maar toch maken jongeren met CF zich soms extra zorgen om hun uiterlijk.

Zorgen

Waar zitten jongeren met CF zoal over in? Dat ze soms kleiner zijn, littekens hebben, te mager zijn of er anders uitzien door het gebruik van medicijnen zoals prednison. Dit komt dus bovenop al die dingen waar tieners zonder CF ook al over inzitten.

Het komt wel

Jongeren met CF komen meestal wat later in de puberteit dan hun gezonde leeftijdgenoten en de ontwikkeling van hun lichaam verloopt trager. Dit komt doordat een hormoon dat je lichaam aanzet tot de puberteit wat later vrijkomt, dan bij de gemiddelde puber. Dit geldt ook voor de gezondere, goed doorvoede jongeren met CF. Meisjes zijn gemiddeld twee jaar later en dus ook de borstgroei en de eerste menstruatie komen later. Het kan heel vervelend zijn als iedereen om je heen al ongesteld is en jij nog niet. Of als al je vriendinnen al een BH hebben en jij nog plat bent. Jongens komen ongeveer 1,5 jaar later in de puberteit en ook de groei van de zaadballen en haargroei komt later op gang. Maar heb geduld. Ook al ben je een laatbloeier, het komt meestal wel.

Clement

Toch vind ik mezelf wel een beetje te mager. Vooral over mijn bovenarmen ben ik niet erg tevreden.

Tole

Ik voelde mij onzeker op mijn 16e, te klein, ik had geen baardgroei en durfde niet te douchen in het bijzijn van anderen. Ik heb mijn kinderarts om testosteron gevraagd en dat heb ik uiteindelijk gekregen.

Daphne

Ik ben redelijk tevreden over mijn lengte en gewicht. Ik ben de lichtste en de kleinste van mijn vriendinnen, maar ik zie er wel goed uit.

Joeri

Omdat ik zoveel sport voel ik me goed. Ik train gemiddeld twee à drie keer per week en heb een heel goede conditie.

Nienke Blokker, medisch antropoloog en socioloog

Nienke Blokker, die een onderzoek heeft gedaan naar CF en seksualiteit, ziet overigens wel een lichtpuntje: ‘Ze hebben soms wel kleine borsten, maar verder voldoen de vrouwen juist aan het heersende mode ideaal namelijk slank’.