Links

Links naar websites over Coeliakie.

Nederlandse Coeliakie Vereniging
De belangrijkste organisatie op het gebied van Coeliakie is de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Het doel van de NCV is om het lichamelijke en sociale welzijn van coeliakiepatiënten te bevorderen en wetenschappelijk onderzoek naar coeliakie en dermatitis herpetiformis te stimuleren. De NCV komt op voor de belangen van de leden bij de overheid, zorgverzekeraars en andere instanties. Zij zorgt voor goede informatie zodat leven met een glutenvrij dieet makkelijker wordt.

Jong en Glutenvrij
In 2000 is door een aantal jongeren binnen de Nederlandse Coeliakie Vereniging de groep Jong & Glutenvrij opgericht. De doelstelling is om jongeren tussen de 16 en 26 jaar met coeliakie met elkaar in contact te brengen en om informatie over coeliakie te verstrekken. Om dit te bereiken worden op verschillende plaatsen in het land etentjes, (sportieve) activiteiten of bijeenkomsten georganiseerd.

Stichting Voedselallergie
De Stichting Voedselallergie is een patiëntenorganisatie voor mensen met een voedselallergie en een voedselintolerantie.

Voedingscentrum
Elke Nederlander kan met vragen over gezond en veilig eten terecht bij een onafhankelijke organisatie: Stichting Voedingscentrum Nederland. Het Voedingscentrum wordt gefinancierd door de Nederlandse overheid om consumenten wetenschappelijk verantwoorde, eerlijke informatie te geven over gezonde voeding en voedselveiligheid.

Maag Lever Darm Stichting
De Maag Lever Darm Stichting wil maag-, darm- en leverziekten voorkomen, bestrijden en de gevolgen ervan verminderen.

Nederlandse Vereniging van Diëtisten
De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) is dé beroeps- en belangenvereniging van de Nederlandse diëtist. Van de werkzame Nederlandse diëtisten is ongeveer 95 procent bij de NVD aangesloten.

DINC
Een belangrijk initiatief is het Diëtisten Informatie Netwerk Coeliakie (DINC), opgericht door vier in coeliakie gespecialiseerde diëtisten: Wieke Bastiani, Marie-Thérèse Hendriks-Driessen, Loes Köhler-Brands en Maggy Owel. De doelgroep is de diëtist. Coeliakie komt relatief weinig voor, waardoor de diëtist doorgaans slechts incidenteel een patiënt met coeliakie ziet. De DINC wil de aanwezige specialistische kennis en ruime ervaring met het glutenvrije dieet bundelen en voor alle diëtisten toegankelijk te maken. Ook wil De DINC dat iedere patiënt met coeliakie in de eigen regio terecht kan voor een individueel dieetadvies.

Belastingtelefoon
Je kunt een vast bedrag aftrekken als je op doktersvoorschrift een dieet volgde. Hiervoor gelden voorwaarden en vaste bedragen.
0800 - 0543 (gratis)

Zorgwijzer - Sociale zekerheid
'In Nederland kent men een sociaal zekerheidsstelsel. Dit publieke stelsel wordt gebruikt om personen of gezinnen, die vanwege bepaalde omstandigheden in financiële problemen komen, te helpen. Het gaat hier om mensen die tijdelijk (of blijvend) geen of onvoldoende inkomen ontvangen, bijvoorbeeld als gevolg van werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, ziekte of pensioen.'

Interessant om te lezen of te bekijken
Via de NCV kun je een uitgebreide lijst krijgen van boeken, folders en video’s die de moeite waard zijn. Echte aanraders zijn in elk geval de Lijst van glutenvrije merkartikelen (het groene boekje) en de brochure Glutenvrij dieet.
Beide te verkrijgen via voedingscentrum.nl
De brochure geeft uitgebreide productinformatie en handige tips voor uit eten gaan, kinderfeestjes en op reis. Ook worden de nieuwe inzichten op het gebied van de diagnostiek besproken om te voorkomen dat dit ingewikkelde dieet op onjuiste gronden wordt gevolgd.

Dana Korn: Kids with Celiac Disease
A Family Guide to Raising Happy, Healthy, Gluten-Free Children.
Uitgeverij Woodbine House, 2001
Een boek over kinderen met coeliakie, voorlopig alleen in het Engels verkrijgbaar.

E.H. Coene: Zelfzorgboek voor mensen met Coeliakie.
Uitgegeven door Stichting Augustus, Amsterdam 1995

Nederlandstalige Coeliakie contactgroep op Internet
groups.yahoo.com

Belangrijke internetadressen
Heel veel informatie vind je op de Startpagina.

Op het Coeliakie Forum vind je veel tips, ervaringen en informatie!