Medisch

Hier vind je alle medische informatie over je aandoening.

Wat is coeliakie? thumbnail

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een chronische darmziekte waarbij je dunne darm overgevoelig is voor het eiwit gluten, dat zit in de graansoorten tarwe, rogge, spelt, kamut en gerst. Overgevoeligheid voor een voedingsproduct noemen we voedingsintolerantie.

Wat is gluten? thumbnail

Wat is gluten?

Granen bestaan voor het grootste gedeelte uit koolhydraten en voor een klein gedeelte uit eiwitten.

Hoe werkt een gezonde dunne darm? thumbnail

Hoe werkt een gezonde dunne darm?

De dunne darm speelt een belangrijke rol in de spijsvertering. Voedingsstoffen worden in de dunne darm verteerd en vervolgens opgenomen in de bloedbaan.

Wat is er mis bij coeliakie? thumbnail

Wat is er mis bij coeliakie?

Als je coeliakie hebt is je dunne darm beschadigd. Dat komt door een afweerreactie van je afweersysteem. Je afweersysteem beschermt je tegen lichaamsvreemde stoffen (indringers zoals bacteriën en virussen) zodat je niet ziek wordt.

Kan iedereen coeliakie krijgen? thumbnail

Kan iedereen coeliakie krijgen?

Je kunt coeliakie ontwikkelen als je er erfelijke aanleg voor hebt, maar dat hoeft niet. Wie het wel of niet krijgt en waarom of wanneer, is niet duidelijk. Wel weten we dat omgevingsfactoren een rol spelen.

De diagnose coeliakie thumbnail

De diagnose coeliakie

Als ze denken dat je coeliakie hebt, krijg je aanvullend onderzoek om de diagnose te bevestigen.

Hoe vaak komt coeliakie voor? thumbnail

Hoe vaak komt coeliakie voor?

Coeliakie komt vaak voor, zowel bij kinderen als volwassenen. Eén à twee op de honderd kinderen heeft het, maar we denken dat het er veel meer zijn, alleen is bij hen de diagnose nog niet gesteld.

Waar kun je last van hebben als je coeliakie hebt? thumbnail

Waar kun je last van hebben als je coeliakie hebt?

Als het slijmvlies van je dunne darm is beschadigd (vlokatrofie) verloopt de vertering en opname van voedingsstoffen anders. Als voedingsstoffen niet goed worden opgenomen, noemen we dat malabsorptie. Hierdoor ontstaan er tekorten en door de tekorten ontstaan klachten.

Hoe wordt coeliakie behandeld? thumbnail

Hoe wordt coeliakie behandeld?

Als je geen voedingsmiddelen met gluten eet, kan je darmwand zich herstellen en verdwijnen de klachten. Je moet dus een strikt glutenvrij dieet volgen.

Medische informatie Coeliakie thumbnail

Medische informatie Coeliakie

Coeliakie is een veelvoorkomende aandoening die op alle leeftijden kan voorkomen. Als je coeliakie hebt kunnen je darmen geen gluten verdragen (glutenintolerantie). Het wordt niet altijd ontdekt. Naar verwachting heeft één op de honderd kinderen coeliakie.