de stap naar glutenvrij 'gewoon' brood!

Door Roesja van Doorn op 3 april 2011

Volgens velen met coeliakie is glutenvrij brood niet te eten, maar daar komt verandering in! Lieke van Riemsdijk van de Universiteit van Wageningen verving gluten in het brood met hele kleine melkeiwitbolletjes. Het resultaat was verbluffend.
brood

Dit nieuwe glutenvrije brood is luchtig, heeft een knapperige korst en lijkt heel erg op gewoon brood. Dat is goed nieuws voor mensen met een glutenintolerantie, want er zijn eigenlijk geen goede broodalternatieven voorhanden.

Na afbakken bleek het brood ook nog eens een prima structuur te hebben en veel te lijken op normaal brood. Nadeel was dat het brood wat stug was. Maar daar wist Lieke ook wat op te vinden. 'Doordat de melkeiwit bolletjes extra sterk aan elkaar plakken wordt het brood te taai'. 'Door dit plakken voor een deel chemisch te blokkeren werd het brood nog beter van structuur, maar dan is het niet meer geschikt om te eten.'
Vervolgonderzoek moet zich daarom richten op een eiwit of eiwitmengsel dat net genoeg plakt en eetbaar is. Ook aan de smaak moet nog wel het een en ander gesleuteld worden voordat het brood in de winkels komt, maar het belangrijkste obstakel is genomen!

Bron: Universiteit Wageningen