Elk nadeel heeft z'n voordeel

Door Melanie Hulshoff op 7 februari 2013

Hey allemaal!
 
Er bij horen…Niet anders zijn dan anderen…Dat is wat iedereen graag wil, helemaal wanneer je coeliakie hebt. Ik weet nog wel dat ik vroeger ‘stiekem’ mijn broodje op at, zodat anderen het maar niet zouden zien. Vreselijk! Gelukkig weet ik nu dat dat niet hoeft! Iedereen is goed zoals hij of zij is. Ook al heb je een ziekte, daar kun je helemaal niks aan doen! Tegenwoordig ben ik ehm.. tsja.. trots wil ik niet zeggen, maar ik schaam me totaal niet meer voor mijn coeliakie.
Als iemand daar problemen mee heeft, prima! Niet mijn probleem ;) Ook als je student bent word je nog veel geconfronteerd met je coeliakie en moet je vaak uitleggen wat coeliakie betekent. Je eet vaak met andere mensen samen en gaat veel uit eten. Je moet erg goed opletten, maar tot nu toe gaat dat super! Mijn vrienden weten precies wat ik heb en houden daar erg goed rekening mee!

Ook in een eerdere column heb ik al verteld over de studentenvereniging waar ik lid van ben en het samen eten. Zoals jullie toen hebben kunnen lezen, heb ik daar (gelukkig maar één keer) een hele nare ervaring gehad! Toch heeft het me wel aan het denken gezet.. Ik eet namelijk elke week met die studentenvereniging, maar de kans is zo groot dat er iets mis gaat met de gluten. Ook al houden ze er daar nog zo goed rekening mee en doet iedereen zijn best voor mij.

Daarom heb ik vandaag besloten dat ik voortaan zelf mijn eten mee ga nemen, gewoon voor de zekerheid! Dus zoals jullie zien, zelfs nu ik student ben, wil ik graag zijn zoals iedereen en niet opvallen. Maar ik weet nu dat dat niet kan. Als je coeliakie hebt, moet je voor jezelf opkomen.. Als je dat nou wilt of niet! Maar geloof mij, je wordt er ook sterk van! Het geeft zo’n onoverwinnelijk gevoel als je gewoon zelf de beslissing neemt om je eigen eten mee te nemen. En zie er gewoon het positieve van in: je hebt meteen een gespreksonderwerp! Ik maak zo vaak mee dat mensen aan mij vragen waarom ik ander eten heb. Iedereen is dan erg nieuwsgierig wat coeliakie dan precies is en waar allemaal gluten in zit. Zo zie je maar, elk nadeel heeft z’n voordeel!
 
Liefs, Melanie