Column: Smokkelen? Even lekker, lang last!

Hee allemaal!

In mijn vorige column schreef ik dat ik vroeger wel eens stiekem mijn glutenvrije broodje at, zodat anderen het maar niet zouden zien. Dat was tijdens mijn puberteit. Ik heb toen wel een periode gehad dat ik me schaamde voor mijn coeliakie. Het resultaat was dus dat ik stiekem mijn glutenvrije broodje al in de les opat, zodat ik mijn broodje niet in de pauze hoefde op te eten. Gelukkig heeft die ‘schaamte-periode’ niet heel erg lang geduurd! In diezelfde periode was het natuurlijk ook heel verleidelijk om te smokkelen (bewust iets eten met gluten), maar ik heb het niet gedaan. Sterker nog, ik heb nog nooit gesmokkeld in mijn leven. Natuurlijk heb ik er wel eens over nagedacht om iets met gluten te eten, maar ik vond/vind dat het gewoon niet waard. Ik weet hoe slecht het voor mijn lichaam is en ik weet hoeveel last ik krijg als ik iets met gluten eet. Iets eten met gluten heb je maar heel even plezier van, maar heel erg lang last! Dat is wel iets waar ik nog even iets over moet zeggen. Ik had namelijk het ‘geluk’ dat ik in mijn puberteit nog steeds ziek werd van de gluten. Er zijn namelijk heel veel pubers die geen buikpijn meer krijgen van gluten in de puberteit. Hierdoor wordt de verleiding om te smokkelen natuurlijk wel erg groot, aangezien je het toch niet voelt. Maar ook al voel je geen buikpijn, je darmen gaan wel helemaal stuk van binnen! Dus smokkelen? Nee!

Liefs, Melanie
Coeliakiemelaniee ▪ op 20 februari 2013

Reageren

Om te reageren moet je eerst inloggen. Geen account voor de Cyberpoli? Maak snel een gratis account aan! Je kunt dan ook meepraten in het forum, vragen stellen aan deskundigen en in contact komen met lotgenoten.

Reacties

 • Avatar van Dmxes
  Dmxes op 12 januari 2016
  Helemaal mee eens je maakt er meer kapot mee dan je denkt...
 • Avatar van Sophiestar
  Sophiestar op 7 januari 2014
  Ben het er helemaal met je eens
  Iets stiekems mag wel maar niet te veel
 • Avatar van femmie
  femmie op 18 april 2013
  ben ik het helemaal mee eens ik heb een paar keer iets met gluten gegeten omdat ik wilde weten of ik het echt had omdat ik geen biopt heb gedaan gr femke

Over melaniee

foto
Mijn naam is Melanie en ik ben negentien jaar oud.
Mijn hobby's zijn korfbal, lezen, sieraden maken en leuke dingen doen met vrienden.
Ik ben tweedejaars studente Biomedische Wetenschappen in Groningen.
Ik heb al coelakie vanaf mijn vierde en heb daarom veel ervaring opgedaan in het omgaan met deze ziekte.
Graag wil ik al mijn ervaringen met jullie delen!
Dus als je een vraag hebt of gewoon ergens over wilt praten, mail me :)

Columns