Baby gluten laten eten, kan coeliakie voorkomen

Door Roesja van Doorn op 4 maart 2013

Deze ontdekking door Zweedse onderzoekers lijkt tegen het gevoel in te gaan, omdat bij patiënten met coeliakie de binnenbekleding van de darm wordt beschadigd door voedingsmiddelen die gluten bevatten.

Toch denken de onderzoekers dat het mogelijk is dat kinderen alsnog een tolerantie ontwikkelen en hierdoor 'ontsnappen' aan de aandoening.

"Door al vroeg de gluten te geven, kunnen we het risico op de aandoening verkleinen", aldus onderzoeker Anneli Ivarsson. Voor het onderzoek bestudeerde ze samen met haar collega's twee groepen kinderen geboren in 1993 en 1997.

De eerste groep werd geboren rond 1993. Toen nam het aantal coeliakiediagnoses enorm toe. Rond 1997 nam dit juist weer af. 

Bij de tweede groep was volgens Ivarsson het risico op glutenintolerantie een kwart lager. De onderzoekster verwacht dat dit samenhangt met de verandering in voedingspatronen. Vanaf 1996 werd ouders geadviseerd om na vier maanden - in plaats van zes maanden - naast de borstvoeding ook gluten aan hun kind te geven. 


Bron: Gezondheidsnet