Veelgestelde vraag
Lijkt CVS op een angststoornis?

Ja. Soms is het moeilijk om het verschil te zien.

Je bent bijvoorbeeld bang om naar school te gaan. Je voelt je daar niet op je gemak. Daardoor slaap je slecht. Je wordt moe. Je krijgt hoofdpijn of andere lichamelijke klachten. Die klachten lijken op CVS.

Bij een angststoornis krijg je op school soms ook nog last van hartkloppingen of benauwdheid. Als je zo angstig bent probeer je op allerlei manieren om niet naar school te hoeven. Buiten school heb je meestal geen last van je angsten.
Bij CVS heb je ook klachten als je niet op school zit.

De behandeling van CVS en een angststoornis zijn verschillend. Daarom is het belangrijk om uit te zoeken wat je precies hebt. CVS of een angststoornis. De kinderarts of de psycholoog stelt die diagnose.

Het lastige is dat jongeren met CVS soms iets angstiger zijn dan anderen. Natuurlijk is daar ook aandacht voor tijdens de behandeling. Vooral als je gewone dingen niet aandurft, zoals naar school gaan of gaan winkelen.

Soms is tijdens de behandeling van CVS ook nog een aparte behandeling van je angsten nodig. Als je angsten zo groot zijn dat je dagelijkse dingen niet meer durft.

Ook interessant