IART

IART (intra-atrial re-entrant tachycardie) en boezemfladderen zijn de meest voorkomende hartritmestoornissen na hartchirurgie. Letterlijk vertaald betekent het dat er een te snelle hartslag ontstaat in de boezems door een continu ronddraaiende prikkel. De plaats waar de prikkel omheen draait bepaalt of het IART of boezemfladderen (het zeer snel en regelmatig samentrekken) wordt genoemd. De klachten en de behandeling zijn hetzelfde.

Bij IART en boezemfladderen ontwikkelen zich nieuwe geleidingsbanen om littekenweefsel, klep of patch heen. Deze geleidingsbanen liggen in een soort cirkel om het aangedane gebied heen en kunnen zo de prikkel rondgeleiden door de boezems. Hierdoor kunnen de boezems in een hoog tempo geprikkeld worden tot samentrekken, er ontstaat dan een tachycardie van de boezems.

Hartenkinderen

Aangeboren hartafwijkingen zijn bij de geboorte al aanwezig. Het gaat om afwijkingen in de bouw (de anatomie) van het hart. Een afwijkende bouw van het hart kan het stroomtraject van het bloed beïnvloeden.

Ga naar de Hartenkinderen poli